TERMOCENTRALA Halânga are un preț: 54 de milioane de euro

GSP Power a cumpărat peste 128 de hectare de terenuri ale fostei termocentrale Halânga (Mehedinți) din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată integral de Ministerul Energiei și aflată de ani buni în faliment. Cea mai mare parte din suprafață (113,42 hectare) aparține depozitului de zgură și cenușă al termocentralei, conform raportului lichidatorului judiciar al RAAN.

Oferta finală a GSP Power pentru întreaga suprafață a fost de circa 220.000 euro plus TVA, din care pentru cele 113 hectare ale depozitului de zgură și cenușă s-a oferit suma de 2.100 euro (circa 18,5 euro/ha, respectiv 0,00185 euro/mp) plus TVA.

Inițial, compania de stat Complexul Energetic Oltenia, unul din principalii creditori ai RAAN, a atacat în instanță aprobarea de către creditori a ofertei. CE Oltenia a reclamat faptul că terenul depozitului de zgură și cenușă ar fi fost evaluat oficial la un preț foarte mic din cauza faptului că, inițial, la evaluare s-ar fi luat în calcul costuri estimate minime de circa 10,7 milioane lei plus TVA cu ecologizarea acestuia în vederea redării sale circuitului agricol. Reclamantul a cerut o nouă evaluare a terenului, considerând că costurile de ecologizare a acestuia în vederea utilizării de către GSP Power vor fi mult mai mici, dat fiind că cumpărătorul nu intenționează să facă agricultură pe amplasament.

O altă obiecție era că GSP Power ar fi propus, în oferta finală, să plătească doar puțin peste 29.000 euro plus TVA pe drumul de acces la depozit, evaluat la 59.000 euro valoare de lichidare și 118.000 euro valoare de piață. În cele din urmă, însă, în decembrie anul trecut, Complexul Energetic Oltenia, controlat tot de Ministerul Energiei, a renunțat la proces.

Pe de altă parte, lichidatorul judiciar al RAAN nu a reușit încă să vândă termocentrala Halânga ca atare, evaluată la peste 54 milioane euro cu tot cu TVA, următoarea licitație fiind programată luna viitoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*