Obiectivul ordinului cavaleresc este de a menţine vinul drept patrimoniu cultural comun. Ordinul European al Cavalerilor Vinului este o organizaţie culturală care şi-a propus să promoveze valorile locale şi vinul, privit ca un bun cultural, o parte a identităţii naţionale. Acţiunile cavalerimii sunt caracterizate de voluntariat. Principiul de bază după care cavalerii se călăuzesc este „Abia după ce ai învins invidia şi începi să te implici pentru alţii, devii cu adevărat om nobil”.
Sâmbătă, 28 iunie a.c., a avut loc ceremonia de înfiinţare a Legatului SEVERIN din cadrul Consulatului România şi Moldova al „Ordo Equestris Vini Europae” şi de acreditare a noilor membri, eveniment care a avut loc la Muzeul de Artă din municipiu. Participanţii s-au întâlnit, la ora 16,00, la recepţia Hotelului Continental, după care, cu fanfara înainte au pornit pe traseul Hotel Continental – Str. Theodor Costescu – Str. Traian – Muzeul de Artă, unde s-a ţinut ceremonialul de înfiinţare a Legatului Cavaleresc Severin şi acreditare a noilor membri.
„Ordo Equestris Vini Europae” (OEVE), este o organizaţie internaţională de drept privat, prezentă în 27 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, şi care promovează vinul ca un bun cultural şi nu ca o băutură, printre valorile apreciate aflându-se pacea şi apropierea dintre oameni. Evenimentul de la Drobeta Turnu Severin, la fel ca şi în alte oraşe ale ţării, este cunoscut mai mult sub denumirea de CAVALERII VINULUI, cavaleri care nu s-au „sfiit” să poarte robe, sceptru, pocal sau sabie.
La Muzeul de Artă, după un întreg ritual, discret, laborios şi stilat, au fost acreditaţi ca noi membri avocatul Sorin Crudiu, omul de afaceri Valeriu Oprea, Constantin Gherghe, primarul municipiului, medicul ortoped Igor Pucalev, comisarul şef de poliţie Ion Văidianu, Vlad Adrian Danciu, Victor Ghenea, Constantin Iftimie, Ştefănel Sorin Ticuţi, care au depus un jurământ pe sabie în faţa ambasadorului Ordinului, venit din Austria pentru această ceremonie, şi au băut vin din acelaşi pocal în semn de respect pentru valorile promovate. După care noii membri au primit un colan, o cravată şi o recunoaştere scrisă, cu însemnele ordinului cavaleresc, şi a cărui panglică era „desenată” în culorile vinului, respectiv roşu, galben şi verde.
Constantin Gherghe, primarul municipiului, este unul dintre noii membri acreditați, și a ținut să ne declare: „Am făcut-o la prima lecturare, atunci când am văzut ce se vrea prin acest ordin, prin faptul că se cultivă cavalerismul adevărat, prin faptul că se cultivă spiritul de întrajutorare, prin faptul că nu se agreează invidia şi răutatea, care, din păcate, trebuie să recunosc că, la noi, se cam regăsesc şi celelalte crezăminte pe care am reuşit eu să le răsfoiesc”..
Lasă un răspuns