Ordinul „Coroana României” conferit în 1902 unui industriaș din T. Severin

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

În urma raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 8.372 din 1902, regele Carol I a semnat în București, la 9 mai 1902, decretul nr. 1.677, prin care a conferit lui Munteanu Dumitru, industriaș și proprietar din județul Mehedinți, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Cavaler al Ordinului „Coroana României”, semnată la T. Severin, în 2 septembrie 1902, Munteanu Dumitru s-a născut la 9 martie 1858 și își avea domiciliul în T. Severin.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 87/1902 (documentele) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația).
Ordinul „Coroana României”, instituit prin legea din 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642):

„decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri, cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*