Ordinul „Coroana României” conferit în 1930 secretarului general la Prefectura județului Mehedinți

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Urmare a raportului lui G. G. Mironescu, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 77799 din 1930, Înalta Regență, formată din prințul Nicolae, patriarhul Miron Cristea și C. Sărățeanu, a semnat, în București, la 1 martie 1930, în numele regelui Mihai I, decretul nr. 717, prin care acorda lui Georgescu Sebastian, secretar general la Prefectura județului Mehedinți, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Prezentăm descrierea decorației și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 307/1930 (documentul) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația).

Ordinul „Coroana României”a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României”, sancționat prin Decretul regal nr. 3.506 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe.

Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României”: „este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe, cifra regelui Carol I. În mijlocul crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb, împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află coroana regală de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877), iar pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus, PRIN NOI ÎNȘINE, iar în partea de jos, 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului).

Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală, 10 MAI (data încoronării) și împrejur, pe cercul de smalț alb: 1866 – 1877 – 1881 (datele urcării pe tron, proclamării independenței și proclamării regatului). Pentru Cavaleri, diametrul crucii este de 40 mm, cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint, iar panglica este moarată de culoare albastru-închis cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, dunga lată de 6 mm”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*