România, pur şi simplu GROZAVĂ!

Turcia – România 0-1 (0-1)
Marcatori: Grozav ’45+1

Reprezentativa României a învins vineri, 12 octombrie a.c., pe stadionul Şukru Saracoglu din Istanbul, cu scorul de 1-0, selecţionata Turciei, şi a obţinut a treia victorie consecutivă în grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale din 2014.

Ora meciului se apropia şi nimic nu anunţa deznodământul partidei de pe stadionul Şukru Saracoglu din Istanbul. Imediat ce partida a început, la primul cadru general al stadionului îţi venea în minte un fragment din cunoscuta poezie Scrisoarea III, de Mihai Eminescu:
„Când văzui a lor mulţime, câtă frunză, câtă iarbă,
Cu o ură ne’mpăcată mi-am şoptit atunci în barbă,
Am jurat ca peste dânşii să trec falnic, fără păs…”
Şi-am venit peste ei, că destul au venit turcii peste români…! „Otomanii”, mult mai puţin războinici decît pe vremea cînd trebuia să ardem tot pe-acasă din cauza lor, au avut prima oportunitate de a puncta: Semih (minutul 8) a reluat cu capul, însă Tătăruşanu a scos în extremis, arătând încă o dată forma bună pe care o traversează. Şi-a mai fost un alt „cap”, al lui Bulut, jenat de Tamaş, la centrarea lui Emre. Două ocazii mai acătării, ambele din fazele fixe, acestea au fost singurele sperieturi serioase. În rest, raiduri, pe un teren ca la Călugăreni. Ai noştri au început ca şi în istorie. I-am aşteptat să vedem ce pot, apoi am încercat să le tăiem respiraţia, pe lîngă elan. Grozav (11) a tras slab, după pasa lui Marica, de parcă îl alergaseră… tătarii. Apoi, Ciprian (18) cu o tentativă de şut, dar, oricum, atacantul a avut mult de muncă în zona minată a adversarului, dueluri necruţătoare la cap cu apărătorii lor. Bogdan Stancu (25) a arătat de ce este unul dintre golgeterii campionatului turc, cînd a luat mingea pe partea stîngă, a înaintat temerar, dar, după 40 de metri de forcing, n-a mai avut vlagă să tragă atît de puternic pe cît îşi propusese. Bourceanu şi Pintilii au încercat să-i ţină departe pe ai lor, Tamaş a respins ca Baba Novac, iar Goian (34) l-a salvat pe Chiricheş şi întreaga Românie în faţa lui Sercan. Cînd ne pregăteam să ne întrebăm dacă nu cumva Grozav va fi primul schimbat la pauză, tînărul cu freză de fiţe, dar cu chip de copil, a făcut o grozăvie! Pasa măiastră a lui Pintilii şi-a găsit adresantul, iar ieşirea lui Volkan, gafeur de meserie la „naţionala” Turciei, i-a permis lui Grozav să aibă sînge rece şi să-i execute pe turci. A îngheţat sîngele în ei, le-au amuţit glasurile, iar ai noştri au pus-o de un mic bairam în celebrarea golului. Arda Turan a dat tonul începerii reprizei secunde, una de gherilă pentru „tricolori”, starul Turciei făcînd semne disperate spre „otomanii” din tribune pentru susţinere. Şi cam atât, minutele nu au făcut decât să treacă doar în favoarea tricolorilor. O echipă a României bine aşezată în teren, respectând cu stricteţe indicaţiile selecţionerului Victor Piţurcă. Astfel că reprezentativa Turciei nu a găsit nici o soluţie prin care să spele ruşinea, prin salvarea măcar a unui punct, iar partida s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru România. În mare, până la o calificare la Campionatul Mondial din Brazilia 2014, greul abia acum începe. Primul test l-am trecut cu brio, urmează meciul cu Olanda. Meci în care vom da adevăratul test de maturitate. Însă, până la meciul de deseară contra Olandei, putem spune că după această victorie în faţa Turciei avem „măsura” locului doi în grupă deci, putem comanda costumele. Asta după ce am „cotropit” Turcia, avem forţa să stoarcem „portocala mecanică”. Partida România – Olanda va avea loc deseară de la ora 21:00 şi va fi transmisă în direct la Antrena 1. Succes tricolorilor, HAI ROMÂNIA!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*