Biserică românească în Timoc

boianDuminică, 24 mai a.c., în NEGOTIN, Serbia, a fost sfinţită Biserica ortodoxă românească ‘Sf. Mucenic Ioan Valahul’ aflată sub jurisdicia Protopopiatului ,,Dacia Ripensis’ în fruntea căruia se află preotul Boian Alexandrovici.
Preotul Bojan mărturisea, cu această ocazie, că așezământul din Negotin urmează celor din Malainița, Isakova, Gorneana și Bor, zidite de credincioși în condiii grele, autoritățile publice locale și cele ecleziastice sârbe împotrivindu-se oficierii, în Timoc, Morava, Homolie și sudului Dunării, a slujbelor în limba română. „Cu răbdare și multă sudoare am reușit să învingem prejudecățile, să trecem peste obstacole, tot timpul fiind acuzați că românizăm vlahii.
Întotdeauna am spus acelor spirite antiromânești că noi aici suntem acasă, că respectăm statul care ne-a adoptat, administrașia lui, și că nu facem altceva decât să ne cinstim strămoșii și limba noastră frumoasă – limba română. După aproape 200 de ani se ridică într-un oraș din Serbia de nord-est un sfânt lăcaș”. La sărbătoarea de la Negotin au participat preoți din Mehedinți, inclusiv de la Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Orşova, Caraș-Severin și Arad, de la Episcopia Dacia Felix din Voivodina, dar şi ambasadorul României la Belgrad, Daniel Banu, şi secretarul de stat din Ministerul Cultelor, Victor Opaschi, care a apreciat că ”etnicii români din Timoc sunt niște eroi, întrucât ei și-au păstrat ființa și limba. Guvernul României are obligații față de dumneavoastră, românii din afara granițelor. Noi nu vă facem favoruri, ci ne achităm de datoria de a vă proteja drepturile, bineînțeles în măsura în care avem posibilitatea de a vă cunoaște prioritățile”, declara Victor Opaschi.

Părintele protopop Boian Alexandrovici i-a dăruit acestuia o icoană.
ILEANA FIRU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*