Nicolae Ianăşi – „Vârciorova de sub ape“

Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin a găzduit miercuri, 12 martie a.c., lansarea cărţii VÂRCIOROVA DE SUB APE, a lui Nicolae Ianăşi, alături de care au fost prezenţi numeroşi vârcioroveni, locuitori ai localităţii adusă ofrandă fluviului Dunărea, când s-a început construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I. Copilul de altădată al Vârciorovei, astăzi inginerul pensionar Nicolae Ianăşi, supune atenţiei cititorului o lucrare de factură monografică a fostei localităţi Vârciorova care, secole a străjuit la hotarul apusean al spaţiului românesc. Folosind amintirile personale, reîmprospătate cu cercetarea în arhive, Nicolae Ianăşi a reuşit să adune în paginile cărţii sale o serie de episoade din istoria ,,micuţei” localităţi, episoade pe care le-a îmbogăţit cu numeroase fotografii din arhivele personale ale celor au trăit în acea localitate până în anul 1970. La lansarea  cărţii ,,Vârciorova de sub ape” au apreciat efotul şi reuşita volumului prin discursurile ţinute scriitorii Dumitru Andreca, Victor Rusu, Ileana Roman, dar şi Doiniţa Chircu, directorul Muzeului Regiunii Porţile de Fier, şi Maria Bălăceanu, director al Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin.

„Cartea aceasta am scris-o pentru vârcioroveni şi în special pentru tinerii care se trag din Vârciorova şi care nu mai ştiu cum au fost locurile respective. Am făcut o carte destul de uşoară, ca să poată fi uşor parcursă de cel care o vede“, amintea, în deschiderea lansării,autorul Nicolae Ianăşi.

„Un om legat cu sufletul de localitatea Vârciorova, care a devenit o amintire pe care o poartă şi o purtăm cu totul în suflet este o persoană care a îmbogăţit zestrea Muzeului de Artă cu donaţiile făcute, cu albume, extrem de interesante pentru generaţiile actuale şi cele de după noi, şi de aceea considerăm această lansare o sărbătoare nu numai pentru noi, ci şi pentru vârcioroveni“, sublinia şi Doiniţa Chircu.
DANIEL V.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*