VACA CARE ESTE!

Mai întâi de toate a fost Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, adică RAAN, prescurtat. După aceea, conducătorii politici ai vremurilor şi-au dat seama că Regia poate fi o vacă de muls şi au început s-o caute la uger, prin intermediul firmelor căpuşă. A fost o vreme în care se aducea cărbune din Serbia şi, în vreme ce minerii lui Rafael ciorăscu căutau în adâncuri, la Şimian, peste drum de Cambera, cărbunele (unii spun că era altceva, nu cărbune!) era încărcat în basculante şi livrat Regiei de fel şi fel de firme din Cipru şi alte off-shore-uri. După asta, s-a schimbat puterea politică, comerţul din Şimian s-a oprit şi s-a trecut la atacarea pe uscat, cu ajutorul unor firme din Strehaia, cu sediul pe parcele agricole din Dolj, Gorj şi Olt. Conducerea RAAN de atunci n-a mişcat un deget, încuviinţând, cu de la sine putere (oare?) contracte dubioase cu fel şi fel de furnizori. S-a schimbat şi conducerea, după o vreme, a venit alta, asta, la fel ca şi cealaltă, şi ne-am trezit acuma, în anul de graţie 2013, că RAAN are datorii de peste 8000 de miliarde de lei, după cum ne anunţa, victorios în alegeri, nimeni altul decât… preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu. Ce-o avea Consiliul Judeţean cu RAAN, asta numai unii ziarişti care au încasat sume substanţiale de bani pe ştate la Regie mai ştiu. Pentru ce servicii, poate ne spune conducerea de acum a RAAN… Pe lângă firmele căpuşă, totuşi, ziariştii care au avut „lipici“ la banii RAAN sunt ţânţari, la o adică, pentru că, se ştie, tot ce este al statului, este cu bani, şi unde-s bani, hop şi cei care au, că aşa-i românul, cu cât e mai mult pe grămada de bani cu atât vrea. Mai multe grămezi…
La fiecare schimbare de putere politică s-a găsit câte unul mai cu moţ care să iese-n sticla televiziunilor şi să ne povestească ce pagube s-au produs, pe cine crede el că ar cădea vina, aiureli menite să coloreze viaţa de zi cu zi. Dar, să nu uităm că nu s-a luat nici o măsură. Şi nici nu se va lua, de altfel!
Ar fi, probabil, incorect să vorbim de „moştenirea grea“ a lui Stănişoară, lăsată lui Adrian Duicu, doi granzi pentru care nu mai există nimic altceva decât bătălia pentru RAAN. Politic, fiecare a avut şi are susţinere. Administrativ, la fel, aşa că nu contează câteva mii de locuri de muncă în minus, în condiţiile în care judeţul ăsta mai are puţin şi se dă la bucată.
Ce nu înţeleg de aici este gestul unui dobitoc, că altcumva nu pot să-i spun, de a-l implica pe Adrian Duicu în problema spinoasă a RAAN, a unei soluţii de viitor. Un dobitoc care vrea, cu orice chip, să aţâţe şi să alimenteze artificial un conflict Duicu – altă televiziune locală, care susţine contrariul, şi anume faptul că RAAN se închide şi de vină este Duicu şi Ponta, iar Duicu şi Ponta susţin că nu se-nchide. Duelul ăla inutil şi fără noimă al acestui flaimucea este mai important decât soarta celor care încă mai muncesc la Regie. Respectivul dobitoc l-a sfătuit pe Duicu să anunţe că într-o viitoare şedinţă de Guvern se va discuta problema RAAN, ei bine, şedinţa s-a ţinut, problema nu a fost discutată şi am asistat iarăşi, pentru a nu ştiu câta oară, la acelaşi dialog al surzilor dintre Duicu şi Mâţu, acuma, că Stănişoară nu mai zice nimic de mult.
Cum nu ne interesează nici părerea indusă lui Adrian Duicu şi nici comentariile lui Ion Mîţu, citim din comunicatul RAAN: Sucursala ROMAG PROD nu se închide… Memorandumul face precizarea trecerii unei linii în conservare. Prin urmare, o linie va rămâne în funcţiune, pe perioada 2013-2015. În perioada 2015-2018 se va trece la reducerea treptată a producţiei extrase cu acestă linie până la oprirea completă.
Ori nu se-nchide ori se-opreşte complet, poftim exprimare!
hppscan137
După care urmează nişte „dacă“ şi o rugăminte adresată presei, să nu mai prezinte ştiri tendenţioase.
Dacă rezistă Regia până-n 2016 punem pariu că o să câştige alegerile tot… RAAN-ul?
St. JUST

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*