Medalia „Răsplata Muncii pentru Învățământ” acordată în 1912 unui profesor de la Liceul din Turnu-Severin

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Urmare a raportului lui C. C. Arion, ministrul Cultelor și Instrucțiunii, regele Carol I a semnat în București, la 27 februarie 1912, decretul nr. 1.160, prin care a acordat lui Hergot Mihail, profesor la Liceul din Turnu-Severin, 26 ani de serviciu, precum și altora, Medalia „Răsplata Muncii pentru Învățământ” clasa I. Decretul regal a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 267 din 6 (19) martie 1912, pp. 12438-12439.
Prezentăm descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de pe site-ul: https://www.ordersandmedals.ro.

Medalia, cu deviza „CA RĂSPLATA MUNCII PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR”, a fost instituită, în anul 1898, din inițiativa lui Spiru Haret, în calitate de ministru al Instrucțiunii Publice. Avea două clase și se acorda „drept încurajare și răsplătire pentru servicii aduse învățământului primar și educației populare” (Decretul regal nr. 2.903 din 3 octombrie 1898, aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642, f. 101).

După modificări aduse prin decretele nr. 2.789 din 27 iunie 1900 și nr. 1.771 din 8 mai 1906, în anul 1907 s-a constituit o singură medalie, cu deviza „CA RĂSPLATĂ MUNCII PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT” (Decretul regal nr. 1.061 din 5 martie 1907, aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe.

Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642, f. 146-148): „Medalia va avea trei clase și se acorda drept încurajare și răsplătire atât membrilor corpului didactic de toate gradele pentru serviciile aduse învățământului, cât și persoanelor care, fie prin scrieri, fie prin donațiuni importante sau prin diferite alte moduri, vor fi contribuit la dezvoltarea învățământului și progresul cultural național în genere. Medalia se compunea: cea de clasa I dintr-o piesă de metal aurită de formă circulară, cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, cea de clasa a II-a dintr-o piesă de metal argintată și cea de clasa a III-a dintr-o piesă de metal bronzat, având amândouă aceleași dimensiuni și formă ca cea de clasa I.

Medalia din cele trei clase poartă pe o parte în relief efigia regelui, înconjurată de cuvintele: „CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI” și pe partea opusă se află stampate, în relief, cuvintele: „CA RĂSPLATĂ MUNCII PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT”, înconjurate de o ghirlandă de stejar care se unește sus și jos prin câte o fundă.

Medalia are la partea superioară o coroană mică de lauri, cu un diametru de 25 mm, dotată cu o lamă care servea pentru trecerea unei panglici prin ea. Panglica era de mătase moarată, lată de 30 mm, având în mijloc o bandă albă verticală, lată de 10 mm și de amândouă părțile câte o bandă roșie verticală, de aceeași lățime. Medalia se purta pe partea stângă a pieptului”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*