Ceramica nu e numai brandul Șișeștiului

La Bruxelles a avut loc Adunarea generală a Centrelor de ceramică din Europa, adunare la care au participat asociațiile europene din Comitetul European al regiunii, și, printre problemele organizatorice specifice s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli.
România a fost prezentă cu 12 centre, în condițiile în care Italia are 34, Franța 12, Spania 29, Cehia 5, Ungaria 3.
MARIAN RĂDUCAN, primarul localității Șișești, a fost prezent și ne-a destăinuit ce mai înseamnă ceramica în Europa și, în mod cu totul deosebit, ceramica din România:
Nu știu dacă putem vorbi de avantajele și dezavantajele ceramicii și produselor de ceramică în contextul actual, cert este că, dacă te implici în proiecte și obții finanțare, ai numai de câștigat. Dacă nu, rămâi doar un simplu plătitor de cotizație și viața merge înainte. Nu uitați că România este singura țară din Europa care nu are cooperativa meșteșugarilor, un proiect la care am înțeles că se lucrează acum și care are rolul lui bine definit și extrem de important în relațiile cu alte state.
Se urmărește înființarea cooperativei, inclusiv înființarea unor școli profesionale de ceramică, cu persoane calificate. Pentru Asociația S-V Oltenia există Asociația Română a Centrelor de ceramică, cu sediul la Horezu, din care face parte și Centrul de ceramică de la Șișești. Aici avem repartizată, deocamdată, suma de 2 milioane de euro, iar ineditul este acela că Șișeștiul este singura localitate din România care are o secție de specialitate, de ceramică, în cadrul unității administrativ teritoriale.
Ceramica de Șișești este singura care se face numai la Șișești. Mai multe nu vă pot spune, deocamdată, dar subliniez faptul că este singura care se face manual, pe roată, nu pe strung sau pe matriță, cum se procedează în mai toate centrele de ceramică din Europa.
Avem, la momentul actual, trei maeștri ceramiști la Noapteșa și sperăm, în viitor, să cucerim piața de desfacere din Europa, o piață care începe să se dezvolte și care este foarte căutată. Susțin în mare parte dezvoltarea unui învățămân cu școli profesionale de ceramică în centrele de ceramică, cu o programă clară în sistemul educațional, pentru ca și România să se afilieze la Ziua Meșterilor Populari Europeni.

La ora actuală pot spșune cvă am studiat și că există foarte mare cerere a produselor de ceramică în Spania, Italia, Bulgaria.
Noi avem și un câștig local, ca să spun așa, că facem parte din brandul județului Mehedinți, din arealul acesta al Olteniei, pentru că, după cum știți, Mehedințiul are Ceramica de Șișești, vinul de Corcova și vinul de Oprișor. Ceramica de Șișești, ca să o spun pe-a dreaptă, este înregistrată la OSIM

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*