Conflict deschis între prefect şi Adrian Cican, liderul PDL Orşova

Invitaţia „la război” a venit din partea prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, cel care printr-unDSCN0375 ordin emis săptămâna trecută a decis “execuţia” lui Cican din Consiliul local, în doar 24 de ore. Vestea a fost dată de noul secretar al primăriei, înaintea aprobării ordinii de zi a şedinţei de consiliu convocată miercuri, 30 ianuarie a.c. După citirea ordinului, secretara, căci vorbim despre o doamnă care a fost numită în locul lui Marian Boţilă, l-a poftit de Cican să “elibereze” scaunul de consilier pe motiv că “mandatul de consilier a încetat în momentul emiterii ordinului prefectului”. În ordinul său, prefectul a indicat ca motiv al încetării mandatului de consilier încălcarea prevederilor art. 90 din Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea funcţiilor publice. Mai exact, lui Cican i s-a “administrat” o incompatibilitate între funcţia de consilier şi cea de director la societatea fratelui său, firmă cu care primăria Orşova ar avea încheiat, din 2011, un contract de furnizare de carburanţi pentru maşinile şi utilajele ce aparţin primăriei Orşova.
În timp ce prefectul invocă un contract semnat în 7 decembrie 2011, aflat în derulare cu primăria şi la această oră, Adrian Cican ne asigură că acel contract a expirat la 24 de zile de la data semnării lui, mai exact pe 31 decembrie 2011. Cican nu neagă însă că primăria alimentează în continuare cu combustibil maşinile şi utilajele de la pompele ce aparţin SC Meridian CC. “Primăria alimentează şi acum maşinile şi utilajele de la staţia noastră, însă fără contract, ca orice alt client”, spune Cican. Mai mult, din câte am aflat, primăria se bucură şi de privilegii, din moment ce este tratată special, în sensul că nu achită cash la fiecare alimentare cu combustibil ca “orice client”, ci la finele oricărei luni şi asta doar din bunăvoinţa şi înţelegerea patronului societăţii care, în omenia sa, a gândit că gestul său ajută cumva autorităţile locale pe timp de criză. Interesant a fost însă, să aflăm şi cine e autorul acestei sesizări de incompatibilitate a lui Cican.

Uite cine vorbeşte! Senzaţionalul Stoica sesisează incompatibilităţi şi spune proverbe

Pe principiul “râde ciob de oală spartă”, Stoica s-a gândit că, până îl mai ţine USL în braţe, ar fi cazul să scape Consiliul de cel mai aprig opozant care, spre deosebire de unii, are şi bun simţ, şi educaţie, şi ceva şcoală. Semnând o sesizare pe care a înaintat-o secretarei, care, la rândul ei, a trimis-o prefectului, Stoica se şi vede promovat de şefii de partid, la cât tupeu a prins în ultima vreme. Oameni ca Cican sau alţii, care fac totuşi şi altceva în viaţă înafară de copii, sunt adevărate bombe cu ceas în opoziţie, care explodează când nu te aştepţi, drept pentru care trebuie executaţi public şi cât mai umilitor cu putinţă. Tocmai Stoica, căruia i-a încetat mandatul de drept încă din 14 ianuarie, s-a gândit să ia asupra lui “fapta”, deşi nu poate păcăli pe nimeni, oricât s-ar strădui! Nici măcar cu citate sau proverbe. Apropo, Stoica, pe ăsta nu-l ştii, dar bagă-l la cap, că-ţi va prinde când vei fi iar un nimic politic: cine sapă groapa altuia, se cunoaşte după lopată.

Record naţional: Execuţie politică sau ce-o fi fost ea, în 24 de ore

După ce Stoica a tras alarma despre descoperirea lui senzaţională, a urmat mobilizarea generală. Secretara, în nici 24 de ore după ce i-a luat scaunul lui Boţilă, a trecut la fapte de vitejie, trimiţând sesizarea prefectului pentru a lua măsuri. Din surse, aflăm că “execuţia” lui Boţilă a fost, printre altele, şi pe fondul refuzului acestuia de a sesiza prefectului “incompatibilitatea” de râs în care s-a aflat cetăţeanul Cican în 2011, an în care era liber să vândă benzină, pe contract şi la Casa Albă. “Surprinzător este că nimeni nu a sesizat ANI despre incompatibilitatea mea. Sesizarea a fost trimisă prefectului de proaspăt-noua secretară, care, la nici 24 de ore de când a fost pusă în funcţie, a reuşit să convoace Consiliul local, să întocmească şi să trimită referat prefectului, dar să şi primească răspunsul de la acesta”, declară Cican. Din surse, am aflat că “dosarul” acesta a fost “pregătit” încă din august 2012, însă secretarul Boţilă nu a fost la fel de pregătit ca să-i dea drumul spre prefect, realizând că e o făcătură, un abuz fără precedent. Noroc cu Stoica şi cu noua secretară, care au sesizat “ grava situaţie” în care s-a aflat cetăţeanul Cican în 2011.
Cican, evacuat din sală

Imediat după ce secretara a dat citire ordinului prefectului, a anunţat că mandatul lui Cican a încetat din acel moment şi a fost invitat să plece. Pentru moment, Cican nici nu a ştiut despre ce contract era vorba, însă a susţinut că în niciun caz nu poate fi vorba despre prestări servicii către vreo instituţie publică aflată în subordinea Consiliului. “Dacă ar fi existat vreun astfel de contract, care să se deruleze cu bani de la buget, mi-aş fi dat demisia, pentru că eu nu stau pentru nişte amărâţi de 5 milioane, consilier. Nu închid eu afacerile familiei pentru 5 milioane pe lună. Toată povestea aceasta e, de fapt, o execuţie politică clară. Fără discuţii. Aici se vorbeşte deja despre familia Cican, nu despre afacerea consilierului Cican. Se pare că am deranjat, pentru că PDL a scos multe la iveală. Ultima, de exemplu, la care m-am opus, a fost “vânturarea” a 219 hectare din patrimoniul Orşovei, pe care USL s-a gândit să le concesioneze. Nu se ştie unde sunt amplasate aceste hectare, pentru că delimitarea lor nu există în documente. Noi nu am vrut să fim părtaşi la asemenea “afacere”. Sau 100 milioane daţi pentru un studiu de oportunitate în care Orşova este lângă Piteşti, Călugăreni şi Mioveni. Dar o construcţie de lemn de 60 mp să coste 6 miliarde, o fi bine? Le facem opoziţie şi asta deranjează. Vor mai fi presiuni pe colegii mei şi constrângeri, dar le vom face faţă”, a declarat Cican la ieşirea din sală.

Ordinul va fi atacat

Adrian Cican a declarat că va ataca ordinul emis de prefect pe motiv de legalitate, în primul rând. Acesta ştie, din legea aleşilor locali, că în toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, Consiliul local adoptă în prima şedinţă ordinară o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză. “Nu contează că e incompatibil sau ce-o scrie acolo prefectul, legea zice clar: “în toate situaţiile”. Justiţia se va pronunţa asupra acestui abuz de putere al prefectului. În termen de 30 de zile voi câştiga în instanţă şi voi reveni pe funcţie, n-am niciun dubiu. E doar o pierdere de vreme, o cârâială”, a declarat Cican.

Anotimpul “execuţiilor”

Suntem în plin anotimp al execuţiilor politice sau apolitice puse la cale de o gaşcă. Se poartă bine trendul, mai ales în localitaţile mici, unde gaşca dirijează şi controlează cam tot ce mişcă-n instituţiile publice. De obicei, execuţiile încep cu cei care nu mai ascultă ordinele sau cei care nu sunt tocmai simpatici, incomozii de regulă. Cel puţin, asta e impresia după ce am asistat deja la executarea secretarului apolitic şi a soţiei acestuia, precum şi a liderului PDL, consilierul Cican. Conform sursei, există un registru deţinut de “oamenii din spatele butoanelor acestei găşti” unde sunt trecute numele celor care vor urma. Şi sunt mulţi. Şi nu numai politicieni, ci şi oameni de la ei de-acasă, care cică se cam bagă în oala altora. Trist e că în jocul ăsta murdar sunt angrenaţi reprezentanţi ai statului care, astfel, devin doar nişte unelte pentru reglarea intereselor clanului de la butoane. Gestul prefectului, în opinia lui Cican, este un abuz asupra unui consilier local, instrumentat de gaşca locală, în cârdaşie cu actualul secretar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*