WWF-România și Primăria Municipiului Brașov fac apel la producătorii locali să depună oferte în cadrul licitației până pe 22 septembrie
Brașov/București, 16 septembrie – Pentru prima dată, copiii din școlile și grădinițele de stat și cele particulare acreditate din orașul Brașov vor primi în pachețelul cu alimente produse provenite și de la producători locali și ecologici, în cadrul programului „Cornul și laptele”. Acest început de schimbare în alimentația publică, pentru susținerea sustenabilității de mediu, antreprenoriatului agricol local și sănătății publice, vine în contextul unei colaborări între WWF-România și Primăria Municipiului Brașov.
Este primul an când produsele din programul „Cornul și laptele” nu vor mai fi alese în funcție de prețul cel mai mic, ci în funcție de raportul calitate-preț (50%-50%). Se va urmări ca:
– cel puțin 10% dintre produse să fie certificate ecologic,
– cel puțin 30% să vină de la producători, fermieri, cooperative și asociații locale,
– iar minim 10% să vină prin lanțuri scurte de distribuție adică direct de la producător sau prin maxim un intermediar.
Produsele care se vor acorda gratuit sunt cornuri, lapte proaspăt și mere, câte două zile pe săptămână, biscuiți uscați câte trei zile pe săptămână, și iaurt – o zi pe săptămână.
Achizițiile publice verzi – un instrument-cheie în dezvoltarea locală sustenabilă
Conform Comisiei Europene, volumul de cheltuieli suportate de autoritățile guvernamentale din UE pentru bunuri, servicii și lucrări publice ajunge la circa 14% din GDP-ul UE, adică o valoare de 1.8 trilioane Euro anual[1]. Cu alte cuvinte, „autoritățile publice din Europa sunt consumatori majori. Utilizându-se de această forță de cumpărare în favoarea bunurilor, serviciilor și lucrărilor prietenoase cu mediul, pot contribui semnificativ la un model de consum și producție durabil. […] Deși achizițiile publice verzi reprezintă un instrument voluntar, ar putea avea un rol-cheie în eforturile UE de a avea o economie mai eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. Ar putea ajuta la stimularea unei mase critice de cereri pentru bunuri și servicii mai durabile care altfel ar fi mai dificil de pus pe piață. Așadar, achizițiile publice verzi reprezintă un stimulent puternic pentru eco-inovație”[2].
Aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sanatate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii. Conceptul este însă insuficient cunoscut și utilizat de către funcționarii publici cu atribuții în realizarea achizițiilor.
Misiunea WWF la acest capitol este să declanșăm schimbări sistemice în modul în care se achiziționează alimente pentru programele și unitățile de alimentație publică. Vrem ca acestea să fie aprovizionate cu prioritate din lanțuri scurte alimentare (producători locali) și din ferme care folosesc practici de producție „curate”. Prin acest proiect-pilot la nivelul orașului Brașov, ne propunem să facem primul pas în această direcție. Pentru ca impactul benefic să crească armonios este însă nevoie ca această abordare să fie replicată și în alte zone alte țării și de asemenea să fie extinsă și la achiziționarea din bani publici a altor tipuri de produse, servicii sau lucrări – clădiri publice, transport public, locuri de joacă, papetărie, evenimente etc.
Această inițiativă a debutat în cadrul programului Bursele de Inovare Cluj, realizat de Centrul Cultural Clujean în proiectul Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Mai multe detalii pot fi găsite aici: https://wwf.ro/ce-facem/achiziii-publice-verzi-hrana/.
Informații suplimentare privind procedura de achiziții:
Pentru producătorii care nu au mai participat vreodată la licitația pentru acest program, iată care sunt pașii pentru a face acest lucru:
- Înregistrați-vă în platforma electronică SEAP: https://www.e-licitatie.ro/pub, la înregistrare/recuperare – Ofertant (cont nou). Pentru a finaliza înregistrarea trebuie să urmați pașii menționați în secțiunea de înregistrare ofertant. În cadrul platfomei, pe prima pagină, există materiale de instruire pentru ofertant – Manual untilizare ofertant.
- Descărcarea certificatului digital după primirea acestuia pe adresa de email. Pentru a descărca certificatul digital aveți nevoie de user-ul și parola din procesul de înregistrare.
- După ce v-ați înregistrat, accesați linkul https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100127149 cu procedura de licitație pentru programul „Cornul și laptele”. Sau dați click pe butonul Ultimele anunțuri publicate.
- Ofertantul trebuie să parcurgă cerințele documentației de atribuire (Caiet de Sarcini, fișa de date, DUAE, model contract și formulare) și să completeze DUAE – Documentul Unic de Achiziție European care reprezintă o declarație pe propria răspundere a ofertantului potrivit căreia nu se află într-una dintre situațiile de excludere prevăzute de legislația natională și îndeplinește criteriile de calificare si selecție precizate de autoritatea/entitatea contractantă în fișa de date a achiziției, precum și, după caz, respectă regulile și criteriile obiective care au fost stabilite; apoi încarcați în platformă Oferta tehnică și Oferta financiară, astfel cum este menționat în documentația de atribuire.
Un producător poate licita separat pentru fiecare tip de produs (lot) din program – fructe, cornuri și biscuiți, lapte și iaurt – sau pentru mai multe, în funcție de tipul de produse pe care le are disponibile.
Termenul limită pentru participarea la licitație este 22 septembrie 2021, orele 15.00.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Mihaela Frățilă, Expert achiziții și dezvoltare comunitară în cadrul biroului WWF din Brașov: mfratila@wwf.ro, 0730098101
Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: wwf.ro.
[1] Sursa: https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/Buying-Green-Handbook-3rd-Edition.pdf
[2] Sursa: https://ec.europa.eu/environment/gpp/index_en.htm
Lasă un răspuns