0

Vom plăti 50 de bani, garanție pentru unele ambalaje din plastic sau sticlă

Share ITShare on Facebook
Facebook
deseuri

deseuri

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile.
Începând cu 1 Aprilie 2021 (hmmm, nu e bine…) de fiecare dată când cumpărăm o băutură, vom plăti 0,5 lei pentru ambalajul acesteia. Vom primi acești bani inapoi atunci când returnăm sticla, la un centru/automat.
Sistemul de garanţie-returnare (SGR) este aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Pictograma reciclare Germania

Pictograma reciclare Germania

Ambalajele pentru care exista obligația returnarii vor fi marcate cu o pictograma care indică apartenența produsului la sistemul de garanție-returnare și cu un cod de bare specific.

Punctele de returnare vor fi organizate de fiecare comerciant, iar clientul final poate restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției.

Automat reciclare Germania

În cazul în care la punctul de returnare:
a) ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorului final în numerar;
b) ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorului final sub formă de voucher, pe care consumatorul final, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl poate preschimba în numerar sau îl poate utiliza la efectuarea cumpărăturilor.

În cazul în care consumatorul final solicită restituirea garanției în numerar, comerciantul este obligat să restituie garanția în această formă.
Sistemul este prezent în mai multe țări, în unele încă din 1980.
În România, dintre deșeurile abandonate atât în mediul rural, cât și în mediul urban, aproximativ 38% sunt reprezentate de plastic, sticlă și metal.
Conform unui studiu făcut de ASE, în România se colectează aproximativ 5,2 milioane de tone de deșeu municipal dintre care:
– 4,3 milioane de tone de deșeuri provin din deșeuri menajere;
– 700.000 tone de deșeuri provin din servicii municipale.
Peste 86% din cantitățile colectate sunt tratate prin eliminare și numai un procent de 13% din cantitatea totală de deșeuri este reciclată.

Unii o numesc ecologie, alții își vor aduce aminte de vremuri demult apuse când se refoloseau până și sticlele de ulei, cert este ca țara s-a umplut de ambalaje de platic sau sticla aruncate aiurea. Acum, daca au un preț, cineva le va strânge…

Proiectul poate fi consultat aici

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *