ION CUPĂ, candidat PMP MEHEDINȚI la Camera Deputaților: ”Voi iniția legi prin care vom stopa aducerea și depozitarea în Mehedinți a deșeurilor din străinătate sau din alte județe!”

Oltenia nu mai trebuie să fie groapa de gunoi a Europei și nici a altor județe din România. În marea majoritate a județelor Olteniei, iar Mehedințiul nu face excepție, sute de mii de tone de deșeuri aduse din străinătate sau din alte județe ale țării și-au găsit loc, afectând sănătatea mediului și chiar sănătatea locuitorilor de aici.

    Aceste practici trebuie stopate printr-o legislație clară, unitară, aliniată pe deplin la standardele europene.Comunitățile locale trebuie protejate împotriva acestor importuri/ transferuri de deșeuri, unele complet ilegale, altele profitând de goluri de legislație.

 

Ce voi face în Parlament în acest sens?

Legislația referitoare la mediu trebuie unificată într-un singur cod legislativ, CODUL De MEDIU. Am lansat această idee în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților la începutul acestui an și vreau să mă implic total în concretizarea acestei inițiative. Un astfel de Cod de Mediu ne-ar ajuta enorm să reglementăm unitar toate activitățile relative la mediu, inclusiv problema  importurilor de deșeuri sau a transferului lor dintr-un județ în altul ca o activitate pur economică fără a se lua în considerare rațiuni de sănătate publică.

Codul de Mediu ar fi deasemenea un instrument legislativ de mare folos pentru evitarea procedurilor de infringement pe acest domeniu din partea Uniunii Europene.

Codificarea legislației de mediu trebuie însoțită și de o nouă viziune asupra infrastructurii  instituționale privind politicile de mediu.

Avem nevoie de instituții puternice care să garanteze aplicarea legilor,   instituții puternice, reprezentative, debirocratizate, depolitizate, capabile să gestioneze eficient provocările din domeniu.

 

Miza pe resurse umane bine pregătite pe tematica de mediu

 Dacă vrem ca instituțiile de mediu sau cele ale administrației publice locale care au responsabilități de mediu (primăriile de exemplu) să funcționeze cu randament mare pe problematica specifică e nevoie ca  oamenii bine pregătiți în această specialitate  să  fie promovați în aceste instituții, pe criterii exclusive de competență și utilitate publică. În acest sens cred că e necesar să reglementăm prin lege obligativitatea ca aceste instituții să angajeze pe aceste posturi specifice exclusiv absolvenți ai învățământului superior de mediu.

Provocările de mediu nu vor lipsi nici în anii care vin. Dimpotrivă! De aceea e obligatoriu să ne pregătim din toate punctele de vedere pentru a reuși să le facem față.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*