Au trecut deja doi ani de la plecarea dintre noi a celui care a fost CONSTANTIN STANA – profesor, scriitor, publicist, dar mai cu seamă un coleg și un prieten căruia îi simțim lipsa în multe dintre momentele vieții noastre. Dispariția sa fulgerătoare și, implicit, prematură nu poate fi compensată decât prin amintirile prietenilor, prin rememorarea atâtor scene savuroase și a multora dintre vorbele sale de duh, a calambururilor lingvistice și a proverbialei sale „joie de vivre”. Om de litere și om de lume, CONSTANTIN STANA știa să facă atmosferă și să atragă atenția asupra sa în orice împrejurare…
În timpul vieții, CONSTANTIN STANA a publicat doar două cărți dintr-o serie de alte câteva proiecte editoriale. Nu știm câte ar fi văzut lumina tiparului, căci nu îl interesa prea mult acest aspect, lăsându-se adesea confiscat de alte și alte provocări. Risipite peste tot, textele care poartă semnătura lui CONSTANTIN STANA au început să fie strânse, încă de anul trecut, de GABRIELA MIMI BOROIANU, prietenă și iubitoare de literatură, creatoare ea însăși, în două volume reunite sub titlul generic „MĂRTURII SPRE NEUITARE”.
Primul volum a fost tipărit și lansat în 2017, iar cel de-al doilea a fost lansat vineri, 23 noiembrie a.c., în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „I.G.Bibicescu”. Au fost prezenți la eveniment colegi și prieteni, profesori, scriitori, foști elevi, membri ai familiei, într-o atmosferă intimă, încărcată de emoția evocării. S-a vorbit despre carte, dar mai cu seamă despre OMUL și SCRIITORUL Constantin Stana, depănându-se amintiri și momente hazlii, vorbe cu miez, toate alcătuind un portret fluid, memorabil. Dintre cei care l-au evocat, amintim intervențiile lui Eugen Măicăneanu, Victor Rusu, Mihai Octavian Ioana, Cristina Firu, Gabriela-Mimi Boroianu, Viorica Stăvaru, Viorica Gligor, Puiu Răducanu, Dan Șalapa, Mihai Munteanu, Marius Popescu, Eugen Fritea. Pe videoproiector au putut fi văzute fotografii de la diverse evenimente culturale la care a participat, în timpul vieții sale, Constantin Stana. A putut fi ascultată, de asemenea, în recitarea sa inimitabilă, balada cultă „Mistrețul cu colți de argint”, de Șt. Augustin Doinaș, subliniindu-se valoarea premonitorie a textului.
CRONICAR
Lasă un răspuns