0

Surâsul clasicilor și alte surâsuri

Share ITShare on Facebook
Facebook

Lansare de carte
Dan Sebastian Buciumeanu,

Surâsul clasicilor și alte surâsuri

 

 

Vineri, 9 noiembrie a.c., în Sala Mihai Buracu din incinta Palatului Culturii din municipiu, scriitorul Dan Sebastian Buciumeanu a prezentat cititorilor săi, cu inimitabilul surâs adolescentin, acest volum care aglutinează texte din varii perioade ale vieții, de la eseurile care recompun, într-o manieră originală, „surâsul clasicilor” literaturii române, trecând apoi prin notațiile diaristice („surâsul zilelor”) și până la însemnările/atitudinile tip „pastilă” ale omului de litere conectat la rețelele de socializare („surâsuri de facebook”). „O carte din trei cărți”, cum au remarcat mulți dintre cei prezenți la eveniment, inclusiv autorul însuși. Toate cele trei „cărți” sunt unite însă de vocea cu inflexiuni nostalgice și de matricea stilistică specifică lui Dan Sebastian Buciumeanu. „Cheia lor de boltă” este, după propria mărturisire, figura emblematică a Tatălui, reconstituit cu duioșie și cu gratitudine, evocat atât în paginile diaristice, cât și în toate celelalte texte. „Tatăl meu a zidit în mine, m-a zidit”, mărturisea, vineri, scriitorul, „nu mi-a dăruit jucării, ca oricărui copil, ci mereu câte o carte pe care îmi scria dedicații…”
O prezență, binefăcătoare și teribilă s-ar putea spune, este Timpul. Cartea lui Dan Sebastian Buciumeanu încearcă să oprească, să sustragă ireversibilului momente, întâlniri, oameni, cărți, reflecții, bucurii și dureri inerente unei vieți de om care s-a livrat necondiționat pasiunii devorante a cititului și a scrisului. Despre CARTE, oricare ar fi ea, Dan Sebastian Buciumeanu vorbește ca despre o femeie misterioasă, îndelung și mistuitor iubită. Atinsă cu delicatețe, mirosită, prin aspirări olfactive repetate, cartea își deschide treptat inflorescențele. Își țese „mreaja de văpaie” spre ceilalți, chemându-i spre dulcea zăbavă pe care, azi, timpul ne-o îngăduie din ce în ce mai rar…
„Surâsul clasicilor și alte surâsuri” este, fără îndoială, una dintre cărțile care rămân. Carte de raftul întâi. Migălită cu grijă și rafinament, obiect grafic elegant, în format mare, cu o copertă inspirată, ea trebuie să existe în colecția de carte a oricăruia dintre noi. Îi urăm drum lung și frumos către cititori, plăcută să-i fie călătoria la București, unde va fi lansată în cadrul ediției de anul acesta a Târgului de Carte GAUDEAMUS!
Viorica Stăvaru

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *