0

Taxă pentru pământul nelucrat

Share ITShare on Facebook
Facebook

Potrivit unor prime informaţii, taxa va fi între 200 şi 400 de lei pe hectar, în funcţie de cât timp este nelucrat pământul! Din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică reiese că în România anului 1990 era cultivată o suprafaţă totală de 9,4 milioane de hectare. În 2008, suprafaţa cultivată a scăzut la mai puţin de 7,8 milioane de hectare.
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, a declarat că va prezenta, peste două săptămâni, un proiect legislativ pentru taxarea terenurilor agricole necultivate, ca măsură de stimulare a sectorului.
Introducerea unei taxe pentru terenurile agricole necultivate ar determina ca un ultimul milion de hectare, în prezent nelucrate, să fie exploatate, astfel încât întreaga suprafaţă agricolă a României să ajungă să fie cultivată în timp. „Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară. Lucrăm la proiectul de act normativ şi o să vedem cum îl promovăm, prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege, în Parlament”, a declarat Fuia, adăugând că traseul parlamentar este destul de anevoios şi că preferă adoptarea prin ordonanţă guvernamentală.
Suprafaţa agricolă nelucrată la nivel naţional s-a redus de la 2,5-3 milioane de hectare în urmă cu câţiva ani la sub un milion de hectare anul trecut, a precizat ministrul.
„Un teren nelucrat nu-l afectează doar pe proprietarul său, ci şi pe cei din jur”, a argumentat ministrul.

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *