„După blocuri suntem noi, care te facem pe tine…”

Cine spunea că, dacă e zăpadă afară, unii oamenii politici stau cuminţi la gura sobei şi frământă discursuri despre starea de fapt, se înşală. Local, avem, de la o vreme, un nerăbdător avid de putere, un fel de Gică Contra a tot ce se spune, nu contează dacă este sau nu de domeniul dumnealui de activitate, principalul este să aibă ceva de spus. În sens negativ, desigur. Atitudinea asta se întâlneşte, de obicei, la oamenii disperaţi care simt că le fuge pământul de sub picioare, care au date şi semne că ceva „scârţâie” la modul cel mai omenesc posibil. Pe de altă parte, poate că respectivul domn are dreptate, şi atunci înclinăm să fim întrutotul de acord cu el, că asta e menirea noastră, ascultăm şi redăm opiniile ambelor părţi. Cu ce nu suntem de acord, în mai toate posturile afişate în ultima vreme, este limbajul suburban, miştocăresc, de care se foloseşte pentru a se exprima. Poate că ar fi bine să-l „şlefuiescă”, să-l cizeleze cineva cu carte mai multă şi cu bun simţ mai dezvoltat, sau poate că nu are nevoie, şi atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât să-i urmărim „evoluţia”. Până la alegeri mai este timp pentru respectivul lider politic, aşa că aşteptăm mărirea sau decăderea lui..

Una peste alta, marţi, 7 februarie a.c., la sediul PSD Mehedinţi din strada
Traian a avut loc o conferinţă de presă, cu subiecte diverse, dar şi un fel de replică la articolele apărute în ultimul număr al CRONICII de SEVERIN.
Reproducem, în măsură în care spaţiul ne permite, această conferinţă:
MARIUS SCRECIU: „Unul dintre subiectele conferinţei de presă este gigacaloria, dar cele trei subiecte ale conferinţei de presă vizează deszăpezirea, gigacaloria şi CELROM. O să încep cu gigacaloria, cu întreţinerea. Din păcate cel mai mult resimt iarna grea cetăţenii simpli, şi o să vedeţi de ce. Avem trei aspecte, o dată preţul gigacaloriei care a crescut, cu toate promisiunile actualului primar, preşedintele PDL Constantin Gherghe, care a spus vara trecută că preţul gigacaloriei nu va creşte şi, din păcate a crescut cu aproape 30 de lei, iar pe de altă parte putem spune că avem o iarnă foarte grea. Este clar că trebuie şi vreau să vă spun că fac un apel civic, omenesc către PDL, care are majoritate, şi către domnul primar să înţeleagă situaţia prin care trec aceşti cetăţeni şi împreună să facem ceva pentru ei, să încercăm să dăm dovadă de solidaritate şi de omenie în ideea de trece peste această iarnă. O să-l rog pe domnul Mareşi să vă prezinte din punct de vedere tehnic situaţia”.
Explicaţiile au fost atât de tehnice încât nu prea s-a înţeles nimic, cifrele oferite fiind mai degrabă halucinante, preluate în raport de ani, de apartament, de subvenţie, de preţul gigacaloriei.
„Nu mai intrăm cu niciun fel de nisip sau de sare peste asfaltul pus că, vezi Doamne, se degradrează. Nu pot şi nu înţeleg de ce acest lucru nu se face şi în Turnu Severin, în cartiere întregi, Schela, Dudaş, Banoviţa unde nu se face nimic, toţi oamenii de aici plătesc impozite şi taxe este normal şi omenesc să beneficieze de servicii. S-a trecut cu grederul şi s-au aruncat mormane de zăpadă în intersecţii, vă dau un singur exemplu, chiar pe strada unde stau eu, nu se vede nimic în intersecţie din cauza unui morman de zăpadă. Cer public actualului primar să ne spună la sfârşitul acestei ierni cât a costat această deszăpezire şi ce preţ a avut firma care se ocupă de această deszăpezire”.

După care a venit rândul lui Adrian Duicu, să ne vorbească despre adevăratul buget al judeţului, „actele orginale, le am aici, la mine”, dar şi despre delicata problemă de la CELROM, unde „se bate cap în cap” cu declaraţiile lui Gheorghe Talianu, liderul de sindicat de acolo.

„…Cred că s-a înţeles azi şi pentru totdeauna să audă şi aplaudacii PDL care dezinformează situaţia în care ne aflăm. Aplaudacii zic că minte Duicu, dezinformează Screciu, Duicu, dar nu este aşa.
(…) Îi aştept pe oricare din şmecherii ăştia trei să iasă la o confruntare directă, dar repede să iasă la o confruntare directă, ca oamenii să cunoască cu adevărat adevărul.
Repartiţia bugetului Consiliului Judeţean care pot să vă spun cu tărie că preşedintele Bălu nu a participat la întocmirea acestui buget, a fost pe 17 ianuarie, o şedinţă de îndată, o prostie, domnul Bălu a venit numai şi a semnat proiectul de hotărâre, altceva nimic, absolut nimic. Este neinformat pentru că a dat nişte cifre care pe mine efectiv m-au lăsat mut. Ca să spui că PDL are 45 la sută din buget şi PSD şi PNL au 48 la sută eu cred că nu este aşa. De asta v-am adus proiectul de buget original, semnat de Bălu, cu rugămintea dacă aveţi curiozitatea să adunaţi primăriile PDL şi celelalte o să vedeţi că primăriile PDL din 138 de miliarde, ăsta a fost bugetul Consiliului Judeţean, din care PDL a luat 108 miliarde iar PSD şi PNL a luat 37 de miliarde de lei. Dacă cineva este curios, pun la dispoziţie proiectul de hotărâre în original. Este o dezinformare crasă şi o lipsă de un bun simţ faţă de cetăţenii şi faţă de primarii pe care vor să-i atragă de partea lor. Chiar nu mai contează care şi cum candidează, dar ca să dezinformezi cu această nesimţire nu se mai poate.

Problema CELROM, iar o măgărie şi o şmecherie fără margini vizavi de modul în care a fost manipulată opinia publică şi în felul în care au înţeles să-l folosească pe domnul Talianu ca agent electoral pentru PDL. Poate că până diseară domnul Talianu se mai răzgândeşte şi o să-şi ceară scuze vizavi de acest subiect. Primăria n-a făcut nici un serviciu cetăţenilor şi n-a folosit şi n-a ajutat cu nimic cetăţenii şi angajaţii CELROM. Vă explic în patru fraze despre ce-i vorba: primăria municipiului Turnu Severin are de încasat de la CELROM impozite şi taxe 44 de miliarde de lei vechi. S-a înscris la masa credală cu o sumă, mergeţi la impozite şi taxe şi o să vedeţi, s-au înscris la masa credală cu suma de 20 de miliarde de lei vechi, adică cu 500.000 de euro. În momentul când firma care a făcut evaluarea a scos pe undeva la 15 milioane de euro vânzarea CELROM, ca să fie atractivă şi să poată fi cumpărată, felicit investitorul care a făcut acest lucru, au scăzut suma şi au cerut acordul tuturor creditorilor să scadă suma la 10 milioane jumate de euro, de la 15 milioane. Deci, dacă primăria era cu adevărat solidară cu oamenii de la CELROM făcea un lucru; aveau o datorie de 1 milion de euro de luat, trebuia să zică renunţăm la ea. Sau renunţăm parţial la o parte din ea.
Din 44 de miliarde, ca să ajutăm CELROM, noi ca primărie şi ca administratori ai judeţului şi ai severinenilor, cum le place nouă să manipulăm şi să zicem că suntem şi ai severinenilor, din 44 de miliarde de lei renunţ la 10 sau la 20 sau la toată suma, ca să faci un lucru bun. Nu au făcut treaba asta colegii de la PDL, ci au participat şi participă în continuare la masa credală, îşi vor banii să şi-i recupereze şi au acceptat doar să scadă suma de la 15 milioane la 10 milioane jumate. Ce avantaj au făcut ei cetăţenilor municipiului, nici un avantaj. Au dat acceptul că sunt de acord ca preţul să scadă, doar atât. Eu, văzând declaraţia lui Talianu la momentul ăsta am crezut că domnul talianu e undeva departe, nu ştie… În martie se ţine licitaţia, dacă proprietarul va câştiga urmează să se deschidă o singură secţie, de carton ondulat care angajează 50 de parsoane, nu 250 cum spune domnul Talianu, din cele 600 care au fost angajate. 50 de persoane. Bun. Deci e vorba de 50 de persoane, nu e vorba de 250, nu e vorba de 600. Primăria n-a făcut nimic decât să-şi reducă banii, n-a făcut nici un fel de rabat cetăţenilor municipiului, dimpotrivă, e interesată să-şi ia banii, atât. Nu mai contează cât pierde statul sau cine pierde, important este să fie o sumă suficientă pentru ei. Ăsta-i este cu adevărat scopul şi întâlnirea de la Consiliul local, şi votul care s-a dat în Consiliul local. Să fim foarte bine înţeleşi votul în Consiliul local a fost să participăm şi să fim de acord cu scăderea preţului, nicidecum că ajuţi cu ceva CELROM, n-ai ajutat cu nimic CELROM. Deci din punctul meu de vedere oamenii politici care acceptă să se prostitueze şi să apară prin presă că sunt salvatorii naţiunii şi ai CELROM sunt dezinformaţi. Eu cerd că s-a ajuns la un nivel în care se minte cu atâta nonşalanţă încât nu pot să înţeleg. Pe cuvântul meu dacă pot să înţeleg.
Acestea au fost cele două subiecte pe care le-am adus la cunoştinţă şi rugămintea mea este să fie obiectiv prezentate, sper că am fost destul de coerent ca să înţeleagă toată lumea ce vreau să spun şi dacă s-a înţeles vă rog frumos să fie într-un mod corect prezentate. Dacă nu, mai bine să nu se prezinte, să nu denaturaţi. Poate vă informaţi îninate de a scrie, să vă informaţi dacă cele spuse de mine sunt corecte”.

CONCLUZIE

În mare, cam acestea au fost speech-urile de la sediul PSD, ca urmare a conferinţei de presă susţinute după apariţia în CRONICA DE SEVERIN a două articole, cu declaraţii ale domnilor MARIUS BĂLU, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, referitoare la bugetul pe anul 2012, şi respectiv domnul GHEORGHE TALIANU, care ne-a prezentat problema CELROM.
Practic, a fost un drept la replică grosolan, presărat cu limbajul de şmecheraş al lui Duicu, acest Vanghelie al Severinului, un personaj care se vrea om politic, dar care derapează dincolo de limita bunului simţ, folosindu-se de un vocabular care nu-l caracterizează. Nu este prima dată când Duicu îşi iese din pepeni şi dă dovadă de irascibilitate cronică pe fondul emoţiilor, mai mult sau mai puţin întemeiate. Ca să lămurim aspectul celor apărute în săptămânalul nostru, ei bine, măi dragă Duicule, noi nu am fost şi nu suntem „aplaudacii“ nimănui, nu dezinformăm şi nu minţim pe cei care ne citesc.
În privinţa bugetului, preşedintele Marius Bălu ne-a pus la dispoziţie acelaşi „buget original” pe care-l ai şi dumneata, dar este vorba, de fapt, de repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru cofinanţarea programelor de dezvoltare locală, pe unităţi administrativ-teritoriale în anul 2012, la care se mai adaugă repartizările de sume de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în urma acestui total publicând acea situaţie cu: PDL 45,6, PSD 25,1, PNL 23,3, PNG 1.7 şi Independenţii 4.3. Deci, nici o dezinformare!
Doar am prezentat ceea ce ni s-a declarat, şi, dacă în cazul CELROM nu este vorba de 250 de angajaţi, aşa cum ne-a spus Gheorghe Talianu, ci de 50, aşa cum spui dumneata, atunci aveţi o problemă. Unul dintre voi MINTE sau ştie mai mult decât ar trebui. Nu este de datoria mea să cercetez cine minte, Adrian Duicu sau Gheorghe Talianu, aşa cum nu este de datoria mea să accept, sau nu, scuzele vreunuia, oferite doar de dragul de-a fi pe placul unuia sau altuia.
St. JUST

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*