Scandal cu miză uriaşă la Orşova

Tabăra USL vrea alt secretar în primărie

Schimbarea puterii după alegerile locale şi preluarea în forţă după parlamentare se lasă cu scandal întreDSCN1673 funcţionari importanţi din Primăria Orşova şi aleşii locali. Cea mai recentă răbufnire s-a întâmplat la şedinţa de Consiliu de săptămâna trecută.
Cu intenţie sau fără, Marian Boţilă a intrat în conflict deschis cu consilierii USL. Mărul discordiei a fost dorinţa PP-DD şi a PDL de a-i exclude pe foştii săi membri şi din Consiliul local.
Drept urmare, secretarul primăriei a considerat că este de datoria lui să informeze consilierii încă dinaintea aprobării ordinii de zi, că preşedintele de şedinţă, Ion Ghergulescu, precum şi consilierii Stoica şi Pătăşanu participă ilegal la şedinţă, mandatele acestora încetând de drept la data excluderii lor din partide. Imediat ce a dat citire notificărilor partidelor înaintate Consiliului, i-a invitat pe cei trei consilieri să părăsească masa ovală, atenţionându-i că orice hotărâre pe care aceştia o vor adopta, va fi lovită de nulitate întrucât cei 3 nu mai au drept de vot. Mai mult, Boţilă a informat consilierii că fără cei trei, şedinţa nici nu îndeplineşte cvorumul necesar desfăşurării. Acesta pare, la prima vedere, motivul care i-a adus lui Boţilă sfârşitul carierei de secretar în primăria Orşova.

Negulescu a sărit ca ars

Reacţiile au venit imediat, mai cu seamă că la şedinţa în cauză erau prezenţi doar consilieri USL. Mâniat rău pe secretar, Negulescu şi-a ieşit din minţi. Scăpat de sub control, încerca să se facă auzit în vacarmul creeat, urlând din răsputeri că secretarul face un abuz impardonabil. Viceprimarul susţinea cu tărie că hotărârile celor două partide nu produc efecte imediate, fiind nevoite să treacă prin votul consilierilor pentru ca cei trei să nu mai fie, efectiv consilieri. “Am în faţa mea un secretar cu atâţia ani în spate, dar după această afirmaţie pot spune cu toată responsabilitatea că nu mai are ce căuta în Primăria Orşova. Din acest moment îl consider pe secretar nul, un neavenit. Păi, îi arăt rapoartele pe care el mi le-a făcut de-atâtea ori pentru alţi excluşi şi pe timpul mandatului meu. În lege spune clar: excluderea consilierilor care au fost validaţi de Consiliu nu se poate face decât printr-un act, la propunerea primarului, în prima şedinţă ordinară. Deci, doar printr-o hotărâre a Consiliului local îşi încetează mandatul. N-am mai văzut, n-am mai întâlnit şi nici n-am visat în viaţa mea că un jurist poate afirma una ca asta. E ceva de neimaginat, de neînchipuit că secretarul decide când încetează mandatul unui consilier şi consideră că o şedinţă e ilegală, dacă e legală. Sunt de-atâta timp în Consiliul local. Păi, secretare, citeşte legea 215, scrie că se ia act în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului. Eşti profesionist, dar acum mi-ai pus capăt. Cum să spui după o simplă comunicare că un consilier îşi încetează mandatul? Nu secretarul aduce la cunoştinţă că X a fost exclus din partid şi trebuie să plece din sală că nu mai e consilier. Doamne!” , s-a închinat Negulescu cu ambele mâini.

Secretarul Boţilă, executat de consilieri

După scandalul provocat de Boţilă şi înteţit de Negulescu, a urmat show-ul propriu-zis. În aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi a figurat evaluarea activităţii profesionale a secretarului, prilej cu care s-au “achitat poliţe” doar de Boţilă ştiute. Rămas la mâna consilierilor USL, 10 la număr cu drept de vot la acel proiect, Boţilă a fost răsplătit cu nota 1 şi calificativ “nesatisfăcător”, altfel zis, a fost declarat incompetent. Aceeaşi apreciere finală a avut-o şi primarul Manea, două zile mai târziu. Cu asemenea “apreciere”, Boţilă va fi demis din funcţie în cel mult o lună de zile. Deşi îşi pusese mari speranţe în obiectivitatea primarului, Boţilă a primit joi, 24 ianuarie a.c., lovitura de graţie, de la Manea. “Evaluarea lui Manea mă putea salva, însă eu mă consider salvat pentru că în prima jumătate a anului 2012 am primit note maxime de la primarii care au condus primăria. Şi Brăgaru şi Vesa mi-au dat nota 5. Cu notele obţinute de la aceştia voi avea o medie finală undeva între 2,27 şi 2,35. Consilierii USL şi primarul Manea m-au evaluat pe cealaltă jumătate de an. Nu este nicio problemă. Eu oricum eram pregătit să plec din Primărie, dar nu în situaţia asta. În situaţia de faţă, îi asigur că voi mai sta pe funcţie. Eu am aşteptat să facă ei greşeala, ca să ştiu ce am de făcut în continuare”, a declarat Marian Boţilă, încă secretar al Primăriei.

Nota 1 “pusă de-o parte” pentru secretar

Curios e faptul că presa deja aflase cu mult timp înainte ce notă avea să primească Boţilă la evaluarea anuală şi, după cum am verificat, nici pentru funcţionarii din Primărie nu mai era un secret. Asta în condiţiile în care consilierii au insistat ca votul să fie secret. Mai mult, viceprimarul Negulescu, în momentul de furie când îi reproşa secretarului cât de “neprofesionist” este, s-a cam dat de gol. “Dacă aveam intenţia până acum să dau calificativul FB, acum m-a bulversat şi am să dau un calificativ după cum merită pentru ce-a susţinut aici. Nu vreau să-i influenţez pe ceilalţi consilieri, dar vă spun că eu îl voi nota după cum merită”, a spus Negulescu dând semnalul.

Evaluare după vorbe

Secretarul Marian Boţilă a ţinut să le amintească din nou consilierilor, înaintea votului, că evaluarea funcţionarilor publici se face doar pe baza criteriilor de performanţă. “Orice altă modalitate de vot o consider ilegală şi o voi ataca. Evaluarea funcţionarilor publici se face pe criterii de performanţă, nu pe vorbe. Că nu va place de mine, că mie nu-mi place de dumneavoastră, asta-i cu totul altă poveste”, a spus Boţilă. Adresându-se lui Negulescu, Boţilă l-a avertizat pe acesta că, după el, vor mai urma şi alţii care vor pleca din primărie: “Azi e rândul meu, mâine va fi al primarului şi apoi urmaţi dumneavoastră, domnule Negulescu. Ţineti minte ce vă spun!”, a avertizat Boţilă.
“Boţilă, reţine la mine! Tu pleci oricum înaintea mea din Primărie. Rămâne de văzut dacă te mai întorci vreodată”, a reacţionat Negulescu.

Contrast ca de la cer la pământ, între partide

Deşi absenţi la şedinţă, grupul consilierilor PDL au trimis un raport Consiliului local prin care îşi exprimaseră opţiunea în scris, un fel de vot “deschis” din moment ce fiecare consilier PDL a trecut în dreptul numelui său nota şi calificativul acordat secretarului. Toţi cei 5 democrat-liberali l-au notat pe Boţilă cu 5, iar calificativul a fost “excepţional”. Consilierul PNL Aurelian Truşcă a trimis, de asemenea, o adresă Consiliului în care anunţa că “nu pot face evaluarea secretarului deoarece sunt plecat din localitate şi nu pot participa la şedinţă. Orice alt document care apare sub semnătura mea nu poate fi luat în considerare”, a precizat Truşcă.

În loc de concluzie

Ca simpli spectatori la toată această poveste nu putem spune decât ceea ce ştim. Şi ştim că Marian Boţilă este funcţionar cu ştate vechi la Primăria Orsova şi că şi-a pus, timp de 18 ani, girul de legalitate pe toate documentele semnate de primari. Ştim că în tot acest timp a fost considerat competent, reuşind să treacă în fiecare an testul de evaluare cu brio. Nu ştim, însă, ce anume a dus la această situaţie, însă putem să bănuim. Nu ştim nici dacă nota dată secretarului reflectă într-adevăr performanţele sale, din moment ce nu i s-au mai imputat până acum abateri disciplinare care să fi îngreunat activitatea instituţiei. Vom vedea ce va fi în continuare şi, mai ales, dacă se vor adeveri prezicerile lui Boţilă despre cine, şi în ce ordine mai pleacă, din Primăria Orşova.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*