Ordinul „Coroana României” acordat în 1922 unui preot și ajutorului de primar al orașului Turnu-Severin

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Urmare a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 50.543, regele Ferdinand I semnează la Sinaia, în 9 noiembrie 1922, decretul nr. 4.668 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 244/1922), prin care acorda lui Popescu Vasile C., ajutor de primar al orașului T. Severin, preotului Ulescu Crivina, din orașul Turnu Severin, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Decretul amintit mai înainte a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 184 din 23 noiembrie 1922, pp. 8569-8575.
Prezentăm, apelând la faleristică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ale piesei aflată la Muzeul Jandarmeriei Române.
Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, în memoria proclamării regatului, cu scopul de a răsplăti serviciile aduse statului.
Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler apare sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb.

Pe avers, în centru, într-un medalion rotund, smălțuit roșu, se află coroana regală, de oțel, terminată printr-un glob, pe care este așezată crucea „Trecerea Dunării”.

Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, pe care s-a scris: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881. Pe revers, într-un medalionl asemănător cu cel de pe avers, s-a scris pe un singur rând: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura albă: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului).

Pentru Cavaleri, cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint. Panglica este moarată de culoare albastru-închis și are, pe fiecare margine, câte o dungă de culoarea oțelului, lată de 6 mm. La Cavaleri, panglica era lată de 35 mm și lungă, în partea aparentă, de 50 mm. Crucea „Trecerea Dunării”, pusă în vârful coroanei regale de oțel, a fost instituită în 1878 („Monitorul Oficial” nr. 68 din 1878) și a fost destinată militarilor și civililor care au luat parte la operațiunile din dreapta Dunării, în timpul Războiului de Independență.

Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, model 1881 (avers și revers). Sursa: Muzeul Jandarmeriei Române.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*