Demarează iar RABLA pentru ELECTROCASNICE…

…și va cuprinde mai multe tipuri de produse: maşini de spălat rufe, frigidere şi aparate de aer condiţionat, televizoare şi maşini de spălat vase. Ministerul Mediului a publicat Ghidul „Rabla pentru electrocasnice”.
(1) Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:
a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energeticăA++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;i) 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+”.
Cum poate fi folosit voucherul
(1) Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, în cadrul aceleiași categorii de produs.
(2) Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbulpredării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.
(3)Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat în factură din preţul de comercializare cu TVA, al EEE-ului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.
(4) Voucherul este un cod generat aleatoriu de aplicație, cu următoarele atribute:-un cod alfanumeric format din minim 5 caractere (majuscule), generat aleator în aplicație;-data emiterii (este data publicării solicitanților aprobați pe site-ul Autorității) și data expirării;-date de identificare beneficiar (nume, prenume, CNP);-categoria pentru care se aplică și eficiența energetică a echipamentelor;-valoarea.
(5) Voucherul este valabil 15 zile de la emitere, respectiv de la data publicării listei solicitanților aprobați, prevăzute la art. 19, alin. (3), perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare.(6) Eficiența energetică a echipamentelor aprobate poate fi modificată doar de la o clasă energetică superioară la o clasă energetică inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea corespunzătoare a valorilor aferente”
Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online) iar predarea echipamentului vechi se va face la momentul livrării celui nou-achiziționat. Demontarea/montarea aparatelor de aer condiţionat intră în sarcina beneficiarilor şi nu este considerată cheltuială eligibilă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*