“Credeţi că PDL va bate la uşa mea să candidez ?”

-Domnule primar, umblă zvonul prin târg că veţi candida independent la primărie. Adevărat sau fals?
-Eu am declarat şi în presă şi la TV, ori de câte ori am fost întrebat, că voi mai candida doar dacă mi se va propune acest lucru din partea unui partid puternic. Din câte ştiu, USL şi-a nominalizat déjà candidatul, aşa că nu mai candidez deloc.
 -Aţi sperat să fiţi dumneavoastră acela?
-Candidatura mea la USL a fost refuzată, că vezi doamne, voi fi declarat incompatibil în săptămâna alegerilor. E un risc şi ăsta, într-adevăr. Nu mă deranjează că Manea este candidatul USL, îi felicit pentru că şi-au ales candidatul; Orşova va avea ce îşi doreşte, deşi eu nu pot spune că va câştiga Manea alegerile.
 -Sondajele spun asta.
-Cei care au făcut sondaje, în care Manea este mereu pe primul loc, le-au făcut pe lângă cârciumi, cu aceiaşi oameni care ard gazul de pomană. Nu-mi explic altfel, fiindcă aceleaşi procente se repetă de un an şi ceva. Eu am făcut un sondaj, profesionist, aşa cum se face, pe grupuri socio-profesionale, de vârstă şi ghici, surpriză, sunt cu mult înaintea lui Manea la procente.
 -Credeţi că Manea primar va fi o deziluzie pentru orşoveni?
-Da, Manea este un recul. De altfel, eu sunt foarte curios dacă cei care vor veni primari după mine, vor realiza măcar 10% din ceea ce am reuşit eu în acest mandat.
 -Cum va explicaţi totuşi, reticenţa partidelor în a-l propune pe Brăgaru candidat?
-E ceva ce mă depăşeşte, nu-mi explic nicicum. Cred că aranjamentele astea se fac la o masă, undeva, între partide şi negocierile sunt de genul: îmi dai aia, îţi dau asta la schimb.
 -Regretaţi acum că nu aţi stat cuminte în banca PDL tot mandatul, dând astfel cu piciorul şansei unui alt mandat PDL?
-Eu, în general, nu-mi regret faptele. Episodul cu Strehaia a existat din cauza presiunilor PDL, dacă ei nu mă presau, nu aş fi făcut acel gest.
 -V-a promis PSD ceva la schimb pentru gestul acela?
-Niciodată, dacă mi-ar fi promis ceva, s-ar fi ţinut de cuvânt.
 -Consideraţi acum, că a fost un gest nebunesc? S-a meritat, domnule primar?
-Eu am vrut să fiu exclus din PDL, am premeditat totul, inclusiv episodul cu Strehaia. Pedeliştii mi-au vrut gâtul când am cerut funcţia de preşedinte de partid, în 2009. De-acolo mi s-a tras. Ungureanu şi-a coalizat toţi consilierii împotriva mea în secunda doi. Din acel moment, am avut de luptat în interior, cu proprii consilieri, şi în exterior, cu consilierii din opoziţie. A fost o nebunie, mi-au pus capul pe butuc cum am cerut funcţie politică. Cu ei sau fără ei, mi-am făcut mandatul. Am ce arăta orşovenilor după patru ani, realizări fără niciun sprijin.
 -Aveţi speranţa că veţi rămâne în memoria orşovenilor ca fiind cel mai bun primar de până acum?
-Cu siguranţă. De numele meu se leagă multe lucruri bune care s-au făcut în Orşova în aceşti patru ani. Modernizarea sistemului de iluminat stradal, amenajarea parcului cu jocuri pentru copii, 854 de locuri de parcări, lărgirea falezei, cantina de ajutor social, ţarcurile pentru pubele, puţine, cum sunt, după buget. Am realizat foarte multe. In 2008, am avut trei proiecte: reabilitare sediu jandarmerie, PT pentru străzi, PT pentru zid de sprijin şi branşamente sală sport SUD. În 2009, alte trei proiecte: PT faleză şi finanţare, SF foraje fântâni ca soluţie alternativă în situaţie de urgenţă, dacă vreodată conducta care vine de la Valea Cernei şi alimentează cu apă potabilă oraşul, ar fi avariată de vreo calamitate. Mai e un SF de reabilitare ambulatoriu spital şi lucrări efectuate déjà acolo. În 2010 am opt studii de fezabilitate şi proiecte tehnice realizate: electrificare Graţca, PT cantină ajutor social, realizată déjà în 2011, PT extindere iluminat public străzile Coramnic şi  Pamfil Şeicaru, realizat şi asta în 2011. PT extindere reţea electrificare Calea Moldovei, realizat şi asta parţial  în 2011. SF drum Jupalnic, lac Rudina pentru care am solicitat şi fonduri. În 2011 am 13 studii şi proiecte tehnice realizate. Anul acesta avem cu finanţare aprobată multe proiecte întocmite.
 -De obicei, aceste studii de fezabilitate şi proiecte tehnice sunt folosite împotriva celor care le realizează, fiind catalogate aspiratoare de bani publici.
-Numai un prost poate spune aşa ceva. Legea finanţelor publice interzice utilizarea fondurilor publice fără documentaţie. Dacă aveam eu mintea de-acum la începutul mandatului, nu aveam niciun dosar la poliţie. Dar nimeni nu te învaţă cum să fii primar, primar devii în timp. În 2008, când am venit la primărie nu ştiam ce şi cum e treaba cu SF-urile şi PT-urile, fondurile, bugetul. Acum, am curaj să îi pun pe toţi candidaţii şi foştii primari la o masă şi să mă confrunt cu ei pe orice subiect despre administraţie publică locală, proceduri, procedee, tehnici, absolut orice e legat de acest domeniu.
 -Domnule primar, ati spus că nu mai candidaţi în condiţiile în care USL şi-a desemnat candidatul. Poate vă răzgândiţi, mai e timp, poate mai vine vreo propunere până atunci?
-Credeţi ca PDL-ul va bate la uşa mea să candidez? Aş fi curios să văd când va mai lua PDL opt consilieri la Orşova, pentru că eu am fost cel care a adus cei opt consilieri PDL în Consiliul local. Brăgaru a venit la primărie în 2008 cu echipa de opt consilieri, la pachet, ceea ce nu se va mai repeta niciodată, nici pentru PDL, nici pentru un alt partid.
 -Domnule primar, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi succes la alegeri, totuşi. Ar fi o treabă să câştigaţi primăria, fără să candidaţi.

MIHAELA CHERESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*