0

Pe mana cui a fost RAAN . . .

Share ITShare on Facebook
Facebook
Nr. unic (nr. format vechi) : 6305/2/2015 (3647/2015 )
Data inregistrarii 15.10.2015
Data ultimei modificari: 16.10.2015
Sectie: Secţia a II-a penală
Materie: Penal
Obiect: luarea măsurii arestării preventive propusă de DNA/DIICOT (art.223 NCPP)
Stadiu procesual: Fond

tiSolutia pe scurt: Înch.F/DL/Admite propunerea Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. În baza art. 226 alin. 1 şi 2 C.pr.pen. rap. la art. 202 alin.1, 3 şi 4 lit. e C. proc. pen. şi art. 223 alin. 2 C. proc. pen., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor TUDOR I. ION şi TUDOR M. ION pe o perioadă de 30 zile, cu începere de la data încarcerării. În baza art. 226 alin. 1 şi 2 C.pr.pen. rap. la art. 202 alin.1, 3 şi 4 lit. e C. proc. pen. şi art. 223 alin. 2 C. proc. pen., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor BERAR LOREDANA-IOANA –şi OANCEA CĂLIN-NICOLAE –pe o perioadă de 30 zile, respectiv de la data de 15 octombrie 2015 la 13 noiembrie 2015 inclusiv. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare (pentru cei prezenţi), respectiv de la pronunţare (pentru cei lipsă), potrivit art. 204 alin. 1 C.pr.pen. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 15.10.2015.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 15.10.2015

Din comunicatul cercetări a reieşit că, grupul infracţional ar fi fost constituit de un bărbat, în calitate de practician în insolvență – in speta Tudor Ion. Constituirea grupului ar fi fost favorizată de faptul că cel în cauză, împreună cu sora şi tatăl său, dețineau calitatea de asociaţi şi administratori în mai multe societăți comerciale de prestări servicii (contabilitate, arhivare, recuperări creanțe) precum și aceea de asociați coordonatori în cadrul unor societăți civile profesionale de lichidare a unor firme față de care au fost declanşate procedurile de insolvenţă.
Cel în cauză ar fi atras administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive, prin care fie să majoreze artificial cheltuielile şi implicit deducerea T.V.A., fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvență sau pentru valorificarea bunurilor din insolvenţă. Acesta ar fi înfiinţat, ulterior, mai multe societăți comerciale, aşa-zise „fabrici de facturi”, palierul 1 infracţional, care nu-şi declarau toate veniturile şi emiteau facturi neînregistrate în contabilitate, către alte firme implicate în activitatea infracţională.
„Fabricile de facturi” au funcționat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării. De asemenea, firmele din palierul 2 ar fi emis facturi către firmele de pe palierul trei, circuitul financiar fiind în sens invers celui al documentelor, respectiv banii fiind transferați de la palierul 3 către palierul 1 prin intermediul firmelor de pe palierul 2, iar apoi din conturile firmelor situate pe primul palier, sumele au fost retrase în numerar.
După implicarea în circuitul infracțional, aceste societăți au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu același profil de activitate, care a fost înființată înainte de radierea societății comerciale, care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative și contabile ale firmelor radiate au fost distruse cu scopul de a împiedica efectuarea de verificări de către organele de control.
Astfel, aceste societăți nu au achitat la bugetul de stat impozitul pe profit și T.V.A. aferente facturilor emise către firmele situate pe palierele 2 și 3. Activitatea infracțională ar fi fost pusă în practică, cu scopul ca niciuna dintre societățile implicate în circuit să nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit şi T.V.A. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 6 milioane de lei.

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *