Laurențiu-Ștefan Szemkovics
Prezentăm, apelând la sigilografie și la heraldică, două matrice sigilare care au aparținut Judecătoriei de pace Strehaia, jud. Mehedinți și care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București (Matrice sigilare, nr. 9846 și 9847). Aceste matrice, care imprimau sigiliul pe documente, au forma rotundă, sunt confecționate din alamă și sunt gravate în incizie (în adâncime) și în excizie (în relief). În câmpul sigilar al acestor piese se distinge stema României de la 1872 (Legea pentru modificarea armelor ţării, publicată în „Monitorul Oficial” nr. 57 din 11/23 martie 1872, p. 337), cu unele modificări (înfăptuite prin uz și nu printr-o lege în acest sens) operate după ridicarea României la rangul de regat în anul 1881.
I. Matrice sigilară (41 mm), gravată în incizie, cuprinzând în câmp un scut de tip rusesc de la 1850, cu marginea de sus convexă, colțurile superioare retezate, concavități pe flancuri, talpa în acoladă, scartelat, având în cartierul 1 acvila cruciată, redată din faţă, încoronată, cu aripile deschise şi orientate în jos, cu capul spre aripa dreaptă, ţinând în gheare sabia şi toiagul, flancată sus, în partea dreaptă, de soare, în 2 capul de zimbru cu stea cu șase raze între coarne, flancat sus, în partea stângă, de semilună, în 3 un leu încoronat, născând (se vede doar jumătatea de sus) dintr-o coroană deschisă şi privind spre o stea cu şase raze aflată în faţa lui, între labele anterioare, în 4 doi delfini redați cu capetele în jos, afrontaţi, cu cozile ridicate. Peste tot, armele familiei de Hohenzollern: scut dreptunghiular, cu vârful ascuțit, sfertuit, având în cartierele 1 şi 4 argint (metal reprezentat convenţional prin câmp alb, respectiv suprafaţă liberă), în 2 şi 3 negru (culoare reprezentată convenţional prin linii verticale suprapuse pe linii orizontale). Scutul, timbrat de o coroană închisă, terminată cu glob crucifer şi aşezat pe două arabescuri, are ca suporţi doi lei rampanți, afrontaţi, limbați, cu cozile ridicate la spate, care îl susţin cu câte o labă anterioară de colțurile de sus, iar cu cealaltă de flancuri. Sub scut, pe o eșarfă concavă, ondulată pe alocuri, deviza: NIHIL SINE DEO (NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU). Compoziţia heraldică este inclusă într-un pavilion prins, în partea de sus, sub o coroană închisă, terminată cu glob crucifer. În exergă, mărginită de un cerc liniar la exterior, legenda: * ROMÂNIA * JUDECĂTORIA DE PACE STREHAIA JUD. MEHEDINȚI.
II. Matrice sigilară (38 mm), gravată în excizie, cuprinzând în câmp o compoziție heraldică asemănătoare cu cea de mai înainte, cu deosebirea că de partea de jos a pavilionului atârnă crucea Ordinului „Steaua României” înființat de Carol I la 1877. În exergă, între două cercuri liniare, legenda: x ROMÂNIA x JUDECĂTORIA DE PACE STREHAIA, JUD. MEHEDINȚI.