reclama ta aici

Gala Premiilor de excelență ale Palatului Culturii 2021

Share ITShare on Facebook
Facebook

Luni, 13 decembrie 2021, a avut loc ediția a V-a a Galei Premiilor de excelență ale Palatul Culturii „Teodor Costescu”. A avut loc vernisarea expoziției fotografice „Severinul de odinioară” – Istoria în imagini, lansarea lucrării Palatul Culturii Tedodor Costescu, semnată Ștefan Stăvaru, și decernarea Premiilor Palatului Culturii 2021.


,,Astăzi, Palatul Culturii Teodor Costescu împlinește 97 de ani de existență, moment care nu putea trece neobservat pentru noi, administrația locală. Chiar dacă cu toții trecem prin momente dificile, din cauza pandemiei, iar activitățile cultural – artistice au fost reduse, am încercat, pe cât posibil, să nu întrerupem actul cultural. Oamenii de cultură și artiștii ne-au sprijinit, în aceste perioade delicate, iar noi au răspuns efortului lor comun de a menține vie cultura, prin decernarea „Premiilor de Excelență”.

Le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la crearea momentelor culturale!” , a declarat primarul Marius Screciu.

 

Discursul lui ȘTEFAN STĂVARU la lansarea lucrării PALATUL CULTURAL TEODOR COSTESCU:

 

„Drobeta Turnu Severin este un oraș cu o istorie bogată, inclusiv de ordin cultural, iar una dintre instituțiile sale fundamentale este, fără îndoială, Palatul Cultural Teodor Costescu. Cercetarea am început-o la inițiativa managerului Palatului Culturii, domnul Sorin Vidan, care dorea o aprofundare asupra istoricului Palatului. Am începutul studiul în luna august a acestui an, la Arhivele Naționale din oraș, primind îndrumare de la directorul instituției, domnul Nicușor Marian Pele Trăiloiu, căruia pe această cale vreau să îi mulțumesc pentru ajutorul acordat.

Pe parcursul următoarelor luni, am analizat dosarele din fondurile primăriei orașului, ale Bibliotecii Bibicescu și ale familiei Buracu, descoperind mai multe evenimente inedite (la începutul anului 1913, grădinarul șef al Grădinii publice raporta probleme cu muncitorii, care lăsau mizerie în urma lor și își făceau nevoile în grădină și cu militarii Diviziei I, care rupeau florile și furau iepurii din parcul copiilor).
Am ales să încep cu o scurtă introducere a contextului social-economic al orașului la începutul secolului XX, continuând cu istoria teatrului severinean încă din anul 1867, când Costache Sergie construiește o arenă de spectacole în Grădina publică. La începutul secolului XX, există alte încercări de a constitui un teatru din partea patronului cafenelei Metropol și a Mariei Scăurescu. La 18 Ianuarie 1910, prin inițiativa profesorilor Liceului Traian, se va înființa societatea Teatrul orașului Turnu Severin, care avea ca scop principal construirea unui local de teatru. Construcția începe doi ani mai târziu, este oprită în perioada 1916-1918, din cauza războiului, și terminată parțial în 1924. După război, principala problemă legată de construcție este de ordin financiar.

Teodor Costescu se va implica activ pentru a obține împrumuturi și donații, ca mai apoi să acopere, din propria avere, o parte din datorii. La 15 octombrie 1924 are loc prima inaugurare a Palatului Cultural, fiind dat în folosință Cinematograful. A doua inaugurare va avea loc o lună mai târziu, în data de 30, când sala de festivități este deschisă publicului, punându-se în scenă primele două spectacole de teatru, Năpasta și Legea iertării. În continuare, urmăresc documentele din arhivă, până în 1943. O parte a lucrării este dedicată presei din perioada interbelică, presă care avea rolul de a aduce la cunoștință evenimente desfășurate la Palatul Cultural. Presa oferă mai multe detalii inedite, care nu se regăsesc în documentele arhivistice, precum un articol din ziarul Biserica și Școala, din Arad, care compară Palatul Cultural din Arad cu cel din Turnu Severin. Am decis să adaug fotografii cu presa liberală din acea vreme, care îl ataca în mod constant pe Teodor Costescu, încercând să îi diminueze meritele privind construcția teatrului. Am dorit, pe această cale, să aduc un omagiu tuturor îndrumătorilor culturali care au contribuit la ridicarea și evoluția acestei prestigioase instituții severinene.

Be the first to comment on "Gala Premiilor de excelență ale Palatului Culturii 2021"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*