de Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Urmare a raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 51.072, regele Ferdinand I semnează la București, în 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.803 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 248/1922), prin care le conferea numiților Năstase Grigore, Nicolau Gheorghe și Pârvulescu Dumitru, comercianți din județul Mehedinți, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Prezentăm, apelând la sigilografie și la faleristică, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ce provin de la Muzeul Jandarmeriei Române. Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, în memoria proclamării regatului, cu scopul de a răsplăti serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler este o cruce de Malta, cu diametrul de 40 mm, cu brațe egale, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb.

Pe avers, în centrul crucii, este un medalion rotund, smălțuit roșu, încărcat cu coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob, pe care este așezată crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, pe care s-a scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE (în partea de sus și în sensul acelor de ceasornic) * 14 MARTIE 1881 (în partea de jos și în sensul invers acelor de ceasornic).

Pe revers, într-un medalionl asemănător cu cel de pe avers, s-a scris pe un singur rând: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura albă: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint pentru Cavaleri.

De cruce atârnă, printr-un inel, panglica moarată de culoare albastru-închis ce are, pe fiecare margine, câte o dungă de culoarea oțelului, lată de 6 mm. Panglica la Cavaleri este lată de 35 mm și lungă, în partea aparentă, de 50 mm.

Decretul regal nr. 5.803 din 30 decembrie 1922 (pagina de început și pagina de sfârșit). Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

By stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *