Laurențiu-Ștefan Szemkovics
RÉSUMÉ
Dans lʼarticle Croix du „Service fidèle” décernée à un maître électricien de Turnu-Severin (1924), lʼauteur présente, à lʼaide de la phaléristique, de lʼhéraldique et de la sigillographie, la Croix du „Service fidèle” première classe dont il fut récompensé, en 1924, Bejan Dumitru, maître électricien à la Direction Générale des Ports, Turnu-Severin. Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, Crucea „Serviciul Credincios” clasa I cu care a fost recompensat, prin Decretul nr. 2.338 din 9 iulie 1924 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 156 din 20 iulie 1924, p. 8320), Bejan Dumitru, maestru electrician la Direcția Generală a Porturilor, Turnu-Severin. Redăm, mai jos, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ce provin de la colecționarul Nelu Aldea. Crucea „Serviciul Credincios”, instituită în anul 1906, cu ocazia sărbătoririi jubileului de 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I, s-a conferit pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului în toate ramurile activității publice. Conform Regulamentului pentru instituirea Crucii și Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin Decretul regal nr. 3.507 din 11 octombrie 1906, aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale (Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Crucea „Serviciul Credincios” cuprindea două clase: clasa I (de metal galben) și clasa a II-a (de metal alb). Crucea era o piesă de metal, cu diametrul de 32 mm și grosimea de 2,5 mm. Se prezenta sub forma unei cruci cu brațele egale și care se lățeau spre extremități, cu capetele terminate în acolade, încărcate, fiecare, cu câte o frunză de stejar; între brațe, raze convergente, descrescătoare de la mijloc spre margini.
Pe avers, pe centru, gravată în excizie într-un medalion rotund, stema țării de la 1872 (fără pavilion), iar pe revers, de asemenea, într-un medalion rotund, între două ramuri de laur și de stejar, așezate circular și prinse jos cu o panglică, inscripția gravată tot în excizie, pe două rânduri: SERVICIU / CREDINCIOSU.
Crucea era surmontată de coroana regală de al cărui glob crucifer se prindea, printr-un inel, panglica de moar albastru-deschis, lată de 35 mm, bordată cu câte o dungă argintie pe fiecare margine.
Stema României de la 1872 (având culorile redate prin coduri convenționale). Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.