0

Vremuri grele pentru CEO

Share ITShare on Facebook
Facebook

sediu ceoAngajații CE Oltenia se pregătesc de mișcări de protest după ce Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

 

Inițial, CEO a primit un ajutor de stat pentru plata certificatelor, dar suma fiind considerabilă, guvernul a avut nevoie de acceptul Comisiei Europene care, prin Decizia CE (2020) 1068 finală din 24.02.2020, a aprobat un ajutor de salvare sub forma unui împrumut de 251 mil EURO în favoarea CE Oltenia, pentru a acoperi fluxul de numerar necesar pentru o perioadă de 6 luni.

 

Deoarece CE Oltenia nu are capacitatea de a rambursa împrumutul, acesta a fost transformat într-o schemă de ajutor de stat pentru care a fost elaborate un Plan de restructurare ce prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde EUR (9,93 miliarde RON) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde EUR (6,48 miliarde RON) reprezintă sprijin public

turceni

CEO ce oltenia

din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane EUR pe care CE Oltenia nu l-a rambursat).

 

Tocmai această rostogolire a datoriilor, a atras atenția autorităților europene, care vor să afle dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat.

Planul de restructurare presupune închiderea / externalizarea unor grupuri pe lignit (Turceni –grupurile 3 și 7, Ișalnita,  Craiova)), urmata de închiderea carierelor Peșteana (2022), Husnicioara (2025) și Lupoaia (2025).

Concomitent se vorbește de investiții în opt parcuri fotovoltaice pe depozite de zgură și cenușă închise, respectiv pe halde interioare și exterioare, cu capacitate totală de 725 MW, reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la Turceni, precum și construcția a două centrale electrice pe bază de gaze naturale, cu capacități de 475 MW (Turceni) și 850 MW (Ișalnița).

Pentru Județul Gorj însă, puternic dependent de industria mineritului, cu aproximativ 13.000 de oameni angajați în sectorul minier și energetic, se anunță vremuri grele.

 

Vom reveni.

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *