Cine face cont fals pe Facebook sau pe altă rețea de socializare este considerat infractor

Share ITShare on Facebook
Facebook

Înalta Curte de Casație și Justiție prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane. 

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii și imagini video. „Dacă fapta de a deschide și utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept și, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia. „Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *