Cine arde frunze, e… „ars”!

Share ITShare on Facebook
Facebook

Arderea frunzelor din gospodării este interzisă, iar reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu vă pot sancționa cu amenzi ce pleacă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice, și de la 400 la 800 de lei pentru persoanele fizice. Frunzele și resturile vegetale trebuie colectate selectiv conform LEGII COMPOSTULUI nr. 181/2020, care intră în vigoare în data de 20 februarie 2021.
De asemenea, producătorii agricoli sunt pasibili să scoată din buzunar până la 50.000 de lei dacă încalcă o regulă impusă de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA)!
Astfel, potrivit prevederilor legale privind protecția mediului, cei care dau foc la miriștilor și vegetaţiei fără acceptul autorităţilor și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă riscă acum amenzi de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
Totodată, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetaţiei ierboase din ariile protejate și de pe te-renurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Mai mult, susţin reprezentanţii ISU, fermierii care solicită sprijin financiar pentru culturile agricole nu au voie să dea foc miriștilor și resturilor vegetale pe te-renul arabil, iar dacă nu respectă această cerință obligatorie, ei riscă sancţiuni administrative care constau în reducerea plăților sau excluderea de la întreaga sumă a plăților.
Pentru evitarea poluării mediului, recomandăm populaţiei să colecteze deșeurile separat, iar resturile vegetale și frunzele să fie depozitate și acoperire cu sol. Astfel acestea vor fi supuse unui proces de fermentare și se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrășământ natural pentru terenurile agricole.
În cazul persoanelor deținătoare de terenuri agricole, arderea vegetației se va putea face ținând cont de următoarele reguli:
– eliberarea permisului de lucru cu foc de către primar (prin SVSU)
– obținerea acceptului autorității competente pentru protecția mediului;
– informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență;
– delimitarea parcelelor prin fâșii arate;
– realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinătăți asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *