România lucrului manual

Share ITShare on Facebook
Facebook

Ploile de la începutul anului, și de mai mult timp, desigur, au readus în atenție o situație cu care ne confruntăm de ani de zile: poluarea râului Cerna cu deșeuri din plastic, material lemnos și resturi menajere. Ca de obicei, autoritățile ori au fost luate prin surprindere, ori au recunoscut cu jumătate de gură că vor lua măsuri, dar în realitate nimeni nu face nimic.
Deși aceste materiale nu apar peste noapte pe malul râului, și nu sunt luate pe furiș de pe maluri, ele stau acolo cu lunile iar, ca situația să fie și mai „albastră” locuitori din sate întregi depozitează gunoi pe malul apei, și nimeni nu vede și nu face nimic. Poate că n-ar strica niște „excursii” ale Gărzii de Mediu pe malul Cernei, iar Apele Române ar putea curăța vara vegetația de pe mal, pentru a asigura cursul apei, dacă ar fi să dăm niște soluții, dar nu, e mai simplu să părem mirați.
De câteva zile, 26 de angajați
România lucrului manual
ai Apelor Române (veniți din tot sud vestul țării) au început să curețe zona, manual, dar șansele sunt minime, iar asta rezultă și dintr-un comunicat postat pe facebook, acolo unde nu există gunoaie decât în poze. Oamenii acționează din bărci și colectează manual deșeurile care s-au acumulat în golful Cernei. Operațiunea se desfășoară cu dificultate pentru că:
Barajul flotor din amonte de podul de la Coramnic a cedat în urma presiunii deșeurilor și a buștenilor de mari dimensiuni veniți din amonte;
O parte din deșeurile și materialul lemnos curg spre Dunăre și spre acumularea Porțile de Fier;
Intervenția utilajului grefier este imposibilă din punct de vedere tehnic
La finalul comunicatului, Apele Române se recunosc învinse: Apele Cernei nu pot fi curățate manual și de materialul lemnos care se va opri în acumularea Porțile de Fier. De aici, va fi colectat de către echipele Hidroelectrica.
Facem un apel către întreaga comunitate să nu mai arunce gunoaie pe maluri și în cursurile de apă.
România lucrului manual dovedește, pe zi ce trece că, ploaia care va veni… Nu ne spală de niciun păcat. Fie el manual sau automat. Situația din zona Coramnic, dar și de pe cursurile de apă din Mehedinți se repetă ca într-un scenariu pus impecabil la punct de fiecare dată când plouă. O ploaie „inventată” pentru a răcori funcțiile unora și altora care stau pe maluri și se miră de atâta risipă de… apă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *