Reciclarea și garanția, faza dezbaterii publice

Automat reciclare

Guvernul a modificat proiectul de hotărâre prin care se introduce și în țara noastră sistemul de garanție returnare (SGR) cea mai importantă prevedere fiind decalarea, cu un an, a termenului la care acest sistem ar putea intra efectiv în funcțiune. Astfel noul asumat de autorități este 1 aprilie 2022.

Alte modificări se referă la organizarea sistemului, dezbaterile publice reliefând faptul că sunt extrem de multe aspecte birocratice care trebuie reglementate.

Interesant este și faptul că majoritatea asociațiilor de producători sau distribuitori au trimis puncte de vedere, ceea ce este un mare pas înainte, pe linia dezbaterii publice, o decizie care are impact asupra tuturor comercianților trebuind să fie îndelung rumegată înainte de a fi pusă în practică.

Între cei care au trimis puncte de vedere se numără și un ONG din Mehedinți, Asociația “DUMBRAVA VERDE”, cu sediul în Drobeta Turnu-Severin, strada George Coșbuc nr. 12, reprezentată de președintele Leițoiu Georgiana Mădălina, care acuză încălcarea principiilor concurențiale, deoarece administratorul SGR va avea monopol, în dauna Organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsa a producatorului (O.I.R.E.P.). Concret aceste OIREP primeau de la firmele care introduc ambalaje pe piață (producători de bere, suc, apă mineral, etc..) sume de bani pe care le distribuiau către cei care colectează ambalaje din mediu. Aceste sume se vor reduce substanțial deoarece o parte a obligațiilor de recuperare a ambalajelor va fi realizată prin intermediul SGR.  OIREP nu dispar, pentru că nu toate ambalajele vor putea fi reciclate la automat. Sumele alocate lor (în prezent sute de milioane lei) se vor diminua. Ce nu înțeleg cei de la OIREP este că ei au murit pe mâna lor, reciclarea fictivă fiind cancerul de care nu au reușit să scape. Exemplul de aici e elocvent.

Pentru cine e curios, detaliile consultărilor publice  consultate pe pagina Ministerului Mediului, adica aici.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*