0

„Să zâmbiți tot timpul, părinte!”

Share ITShare on Facebook
Facebook

Duminică, 1 noiembrie 2020, la biserica din Seliștea a avut loc un eveniment deosebit. O slujbă mai puțin obișnuită, având în vedere că personajele principale nu știau nimic privitor la ea. De fapt, în locul unei slujbe de duminică a fost oficiată o slujbă de sărbătorire a CUNUNIEI DE AUR, adică 50 de ani de la căsătoria familiei ȚÂRLUI AUREL și ELISAVETA. Nașii au fost Mihai Corcodel și Mirabela Maria. Slujba a fost oficiată de Preasfinția Sa NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei.


„Pot să vă spun că suntem numai noi aici, fără lume, dar e bine, și aducem mulțumire lui Dumnezeu, se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu, deci, cum am spus, mulți nu au apucat cununia de aur, nu au apucat anii aceștia. Câți știți dumneavoastră acest lucru, unii poate au apucat dar nu mai sunt împreună, e bucurie mare să se oficieze această slujbă și să dea Dumnezeu să oficiem și noi cât mai multe asemenea cununii de aur. Vă lăsăm să fiți bucuroși toată viața, că am întrebat un fotograf: aveți film? și el a zis: da. Atunci să ne spuneșți când să zâmbim… că nu mai spun să zâmbim, fotografii de altădată spuneau: zâmbiți, vă rog!, așa era odată, nu stăteai la fotograf fără să-ți spună să zâmbești, acuma nu-ți mai spune nimic. Cum te prinde…, pe mine m-a prins, nu vă spun, Justin știe, ce să te mai aranjezi, te ia ca din avion. Astăzi se spune cu drona. Deci, nu am avut de lucru, fiind mai mulți, eram prea încordați la fotografii, fotograful nu prea vedea bine, el, fiind oltean, chicotea, fiindcă numai oltenii gândesc cu voce tare, și mi-a dat foarte repede răspunsul la întrebarea mea: Să zâmbiți tot timpul, părinte!
Așa să fiți și dumneavoastră, tot timpul să fiți veseli, să zâmbiți și cu mulțumire înainte lui Dumnezeu, pentru că nu merită nici o tristețe în această viață, ca să fiți spre bucuria urmașilor dumneavoastră. Să trăiți veseli întru mulți și binecuvântați ani!
St. JUST

Există obiceiul ca, după 25 de ani de împreună viețuire, soții care au primit Sfânta Taină a Cununiei să aniverseze așa-numita “cununie de argint”, iar după 50 de ani “cununia de aur”, sau după 75 de ani – o situație destul de rară – “cununia de diamant sau de platină”.
Din neștiință sau din alte motive soții nu mai merg la biserică pentru a cere preotului săvârșirea acestei slujbe de binecuvântare. Astfel, evenimentul nu numai că se abate întrucâtva de la adevărata semnificație, dar pierde adesea și din adevărata bucurie. Această aniversare nu trebuie să reprezinte doar o reuniune de familie, ci se cere a fi, mai întâi de toate, un prilej de “întâlnire cu Dumnezeu”, un prilej de recunoștință pentru toate binefacerile primite de la El. Această rânduială nu are caracter de Sfânta Taină, precum Taina Cununiei, ci reprezintă o slujbă de mulțumire. După modelul Sfintei Taine a Cununiei, soțul și soția sunt asistați și acum de doi nași, dacă este posibil chiar de cei care le-au fost alături și la primirea Tainei, în tinerețe. În cadrul acestei slujbe, se binecuvânteaza verighetele de argint sau aur, care se așază pe mâinile mirilor, alături de cele pe care le-au primit inițial. Aceste inele, după ce se face cu ele semnul Sfintei Cruci pe Sfânta Evanghelie, sunt puse în degetele inelare ale mirilor, cu formula: “Se binecuvântează robul lui Dumenzeu cu roaba lui Dumnezeu, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin (de trei ori).
Punerea inelelor se obișnuiește a se face înainte de rostirea Rugăciunii de mulțumire de la sfârșitul slujbei, nașii schimbându-le ca și la logodnă. Nu se folosesc în cadrul slujbei cununiile, paharul cu vin și pâinea și nici nu se înconjoară masa cu cântarea troparelor respective din Taina Cununiei. Prin săvârșirea Cununiei de argint sau de aur în Biserică este recunoscut încă o dată ajutorul pe care Dumnezeu l-a oferit și îl oferă celor doi, binecuvântându-i cu ani mulți de împreună viețuire, spre bucuria celor din jur. De aceea, numai prin prisma relației personale cu Dumnezeu, Biserica îndrăznește a făgădui mirilor “bătrâneți fericite”. Nu trecerea anilor, ci prezența lui Dumnezeu conferă valoare și trăinicie căsniciei și vieții noastre.

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *