declară ION CUPĂ, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN MEHEDINȚI

Judetul Mehedinți va trebui să găsească răspunsurile corecte dacă vreă să facă față cu brio  impactului economic și social al actualei pandemii.

Adevărul trebuie privit în față: bugetele administrațiilor locale depind într-o foarte mare măsură de performanța sectorului privat. În medie, la acest moment, cca 37% din bugetele orașelor din România vin din transferuri din impozitul pe venit, cca 18% din alocări de TVA și cca 11% din impozite și taxe locale pe firme.  Reculul economic evident cauzat de pandemie   va fi în 2020 de cca 10-12 %, minim. El se va păstra și pentru următorii doi ani. Acest fapt va afecta negativ veniturile bugetare.

Cum acoperim acest deficit bugetar la nivel local?

Avem trei variante  pentru  a acoperi golul creat de efectele negative ale pandemiei în plan economic:

Prima, creșterea transferurilor de la nivel central  pentru echilibrarea bugetelor locale. Mă voi bate ca președinte al Consiliului județean pentru acest lucru, dar în condițiile în care deficitul bugetar la nivel național se anunță  a fi între 8 și 10 % pe 2020, iar veniturile vor continua să scadă,  aceasta variantă nu este una optimistă. Din mai puțin e greu să obținem mai mult.

 A doua  variantă este absorbția masivă a fondurilor europene. Aici este una dintre soluțiile cheie de care mă voi ocupa în mod deosebit. La nivelul Mehedințiului si al municipiului Drobeta Turnu Severin s-au făcut câțiva pași în această direcție însă foarte timizi. Ne aflăm în subsolul clasamentului național al absorbției banilor europeni și asta în condițiile în care 65% din fondurile alocate României pentru perioada de implementare 2014-2023, încă nu au fost absorbite!!!

Voi dinamiza ritmul de absorbție în Mehedinți al banilor europeni și voi fructifica orice posibilitate, pe orice linie de finanțare mai  mare sau mai mică. Orice ban atras în realitatea judetului Mehedinți din fondurile și prin programele Uniunii Europene ne va fi extrem de util. Și, atenție, voi veghea, ca acești bani să fie corect folosiți pentru a nu mai avea episoade triste, gen APIA Mehedinți, ori suspiciuni de fraudare sau alte ilegalități corelate activităților cu bani europeni.

În fine, dar nu în cele din urmă, o a treia variantă  este atragerea investițiilor străine directe. La acest capitol se știe Mehedințiul ocupă penultimul loc cu 50 de euro/ capita atrași în 30 de ani, înaintea noastră fiind doar Gorjul care a atras 9 euro/ capita.

Va fi preocuparea mea principală.Împreună cu viitorul Primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Eduard Koler vom face demersurile necesare pe care să le și concretizăm încă din prima parte a mandatului nostru. Avem un plan strategic bine pus la punct pentru aducerea unor investiții străine majore în județ și în Severin.

La aceste trei variante se adaugă ceea ce eu numesc un comportament corect față de banii  publici. Gestionarea eficientă a acestora, ordinea de priorități, transparența în cheltuirea lor, eliminarea risipei în alocările bugetare locale ne vor ajuta foarte mult să găsim soluțiile necesare bunei funcționări a tuturor comunităților locale. Acest lucru  ne va permite să ne ocupăm de atragerea și implementarea investițiilor pentru dezvoltare.

Suntem#SoluțiaTA!#PMP

By stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *