ION CUPĂ, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN MEHEDINȚI

Share ITShare on Facebook
Facebook

Economia circulară va crea locuri de muncă bine plătite în județul Mehedinți

 

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România avea de îndeplinit, până în 2020, câteva obiective majore: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială din minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională. La acestea se adaugă o țintă anuală de 4 kg/ locuitor deșeuri electronice colectate și  colectarea separată a biodeșeurilor în vederea compostării acestora.

În pofida îmbunătățirii legislației și a unei responsabilizări mai mari a decidenților publici, suntem departe de realizarea acestor ținte la nivel național, iar Mehedințiul, din păcate, mult sub această medie națională.

Ce putem face?

În Mehedinți realitatea ne arată că. în afara municipiului Drobeta Turnu Severin, colectarea selectivă este inexistentă în comunitățile locale. Chiar și în municipiul reședință de județ apar frecvent sincope generate de un control slab al autorităților asupra modului efectiv în care se realizează colectarea pe fracții de deșeuri.

Mai mult decât atât avem pe teritoriul județului un depozit municipal de deșeuri neconform, cel de la Orșova,  care încă nu este închis.Un risc major de afectare a calității mediului și a sănătății oamenilor. Sunt convins ca noul președinte al  Administrației Fondului pentru Mediu, Dan Cătălin Vatamanu, mehedințean de al nostru, vicepreședinte al PMP Mehedinți va realiza toate demersurile legale pentru a finaliza acest proces.Mai ales că a fost deja aprobată suma de 2.540.566,23 lei în acest sens. Angajamentele asumate trebuie respectate iar eu ca viitor președinte al CJ  vreau ca județul nostru să nu mai aibă restanțe în sectorul de mediu.

 

Investiții inteligente în managementul integrat al deșeurilor

 

Planul Județean privind managementul integrat al deșeurilor( 2019-2025) nu trebuie să rămână pe hârtie.Așa cum au rămas, din păcate, multe proiecte în Severin și în județ, în ultimii ani.

Am voința și știința să introduc economia circulară peste tot în județul Mehedinți.Deșeurile nu sunt reziduuri ci resurse valoroase care pot produce bani și locuri de muncă printr-o gestiune competitivă.   Acest lucru înseamnă  în primul rând investiții în instalații și sisteme performante de reciclare. Înseamnă în același timp o conștientizare profundă la nivelul UAT-urilor că povara deșeurilor poate fi transformată într-o mare oportunitate economică.Și mai înseamnă o cultură a economiei circulare difuzată și asumată de toate categoriile sociale.

Gândiți-vă, spre exemplu, doar la faptul că am putea colecta toate resturile din grădinile gospodăriilor( frunze, crengi, iarbă tăiată, coceni etc) și în loc să le dăm foc le-am transforma în compost pe care l-am putea folosi ca îngrășământ pentru ferme, cu care am putea renatura maluri de râuri, parcuri,zone verzi distruse etc.

Din calculele  specialiștilor pe care îi consult reiese clar că în județul Mehedinți am putea crea cca. 3000 de locuri de muncă bine plătite în următorii 4 ani în această industrie a reciclării iar cifra de afaceri în sector ar putea ajunge la zeci de milioane de euro.

 

De ce să mai întârziem pe acest drum?E timpul să facem lucrurile să meargă!

Sunt Ion Cupă #SoluțiaTA pentru Mehedinți.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *