reclama ta aici

„Titanicul” COSTEL și „aisbergul” PROROMÂNIA

Pe scena politică locală încep să se așeze locurile, alianțele și… oamenii. După ce a cochetat cu PMP ca „ucenic” al doamnei Dobrotă, a trecut la PNL cap de adeziune, iar acum se spune că ar fi la ProRomânia, sub pulpana „haiducului” Ponta, DON COSTEL agită apele politice degeaba. N-are alură de Titanic, nici de aisberg topit, mai cu seamă că din perioada ultimă a mandatului de primar au rămas mai multe necunoscute – le excludem aici pe alea de 15-16 ani care „să pârâie-n p..ă!”, vorbă care a rămas în conștiința severineanului mai mult decât piciorul podului lui Traian de la intrare în oraș sau de la Muzeu. Severinul are potențial, nu pentru turism, cum încearcă un viceprimar să ne aburească, între două-trei poze făcute pe șantierele de investiții ale… locurilor de joacă. Severinul nu are, la ora actuală, prințese care să atragă feții-frumoși călare pe cai albi, credule și naive ca o poveste electorală spusă pe facebook, din zori și până-n seară.
Politica locală tot la București se hotărăște, de aceea orice speculație privind eventualii candidați nu își are rostul deocamdată. Nu se știe când vor fi alegeri, iar zvonuri că o să candideeze unul și altul vor ieși de fiecare dată. Din start, însă, USR cu ai lor aliați n-au nici o șansă în fieful primarului Screciu și al fostului DON COSTEL. Viceprimarul intră în joc cu șansa a… treia, de veșnic viceprimar.
Pe plan național se vorbește că PSD, Pro România și ALDE vor semna un acord de formare a unei Alianțe politice de tipul USL, în care să se negocieze obiective, pondere, denumire, siglă, organisme comune. Obiectivul declarat va fi acela al câștigării alegerilor locale și parlamentare. Este posibil ca în componența noii alianțe să intre și alte forțe politice, dar pe moment ea va fi formată din cele 3 formațiuni politice enunțate deja. Alianța urmează a fi anunțată înaintea Congresului PSD. Cel mai probabil alegerile locale vor avea loc pe 20 sau 27 septembrie, iar soarta alegerilor parlamentare va depinde foarte mult de decizia Curții Constituționale (judecătorii vor trebui să decidă dacă data alegerilor parlamentare e de apanajul Guvernului sau al Parlamentului). Cel mai devreme organizarea parlamentarelor va fi posibilă în decembrie, în caz contrar ele urmând ar fi organizate în primăvara lui 2021.

Politica, pe scurt…

Parlamentul trebuie să adopte o lege care să prelungească mandatele primarilor. Curtea Constituţională a respins ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Orban a prelungit cu şase luni mandatele aleşilor locali: primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene şi consilieri judeţeni. Codul Administrativ prevede că „mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”. Pandemia se încadrează la sinistru deosebit de grav. Parlamentul, dominat de majoritatea PSD, va
hotârî soarta aleşilor locali. Codul Administrativ stipulează că mandatul primarului e de 4 ani, majoritatea începând în a doua parte a lunii iunie 2016. În mod normal, e nevoie de o săptămână ca o lege iniţiată în regim de urgenţă să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Teoretic, dacă Parlamentul începe dezbatarea săptămâna viitoare, până pe 17 iunie legea poate intra în vigoare. Deşi PNL e la guvernare, Parlamentul e dominat de majoritatea PSD – ALDE – ProRomânia (uneori UDMR). Prin urmare, PSD va stabili dacă data alegerilor locale se stabileşte prin lege (cum vrea chiar PSD) sau prin hotărâre de Guvern (cum vrea PNL).

Be the first to comment on "„Titanicul” COSTEL și „aisbergul” PROROMÂNIA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*