reclama ta aici

GAURA NEAGRĂ produce căldură?

„Sub aparența unui preț ce pare mic, subvenționat deja de primărie, se ascund costuri mult mai mari pe care le plătim sau le vom plăti tot noi, dar se pare că nu interesează pe nimeni ce se va înâmpla după ce trece mandatul. Prețul plătit pentru o gigacalorie pentru un spațiu cu destinația de locuință este 290 lei.
La acest preț se adaugă o subvenție oficială acordată de primărie de 300 de lei, ducând prețul de pe hârtie la 590 lei pentru o gigacalorie, prețul maxim aprobat de ANRE pentru Drobeta Turnu Severin.
Dar acesta nu este de fapt costul real pe care îl plătim tot noi, chiar dacă indirect. Pe lângă subvenția acordată de primărie pentru fiecare gigacalorie consumată într-un spațiu cu destinația de locuință ( 300 de lei ), ce ajunge la o valoare totală de aproape 32 de milioane de lei pentru iarna 2018-2019, în conturile SPAET au mai intrat încă 17 milioane de lei între 1 octombrie 2018 și 30 iunie 2019.
Pe lângă asta, în primăvara acestui an primăria a mai împrumutat din rezerva de stat 10.000 de tone de păcură. Cum prețul mediu pentru achiziția unei tone de păcură a fost în iarna 2018-2019 aproape 2.000 de lei, mai înseamnă încă 20 de milioane de lei consumați.
Adunând toate aceste sume, ajungem la fabuloasa sumă de 116 milioane de lei consumate pentru facturarea a 135.000 de gicagalorii (date furnizate de SPAET), ceea ce reprezintă un cost de 865 lei pentru o gigacalorie, aproape dublu ață de cât ne-ar costa să ne încălzim pe curent electric, sau de aproape 5 ori mai mult decât ne-ar costa să ne încalzim cu o centrală individuală pe gaze naturale, asta dacă nu luăm în calcul faptul că nu întreaga energie termică facturată de către SPAET a fost și consumată în realitate, știut fiind faptul că foarte multe scări de bloc nu au contoare de măsurare a energiei termice consumate. Suma totală rezultată prin adunarea tuturor subvențiilor ajunge la 69 de milioane de lei, care înseamnă o treime din bugetul primăriei Drobeta Turnu Severin.
Din toate veniturile la bugetul primăriei, o treime se duce doar pe subvenții, caz în care nu e de mirare de ce trebuie să ne împrumutăm în fiecare an pentru a acoperi costurile cu încălzirea.“
Sursa: FACEBOOK
Primăria Severin a găsit de cuviință să rezolve problema termoficării Severinului prin închirierea a două cazane ale vechii termocentrale și transformarea lor tehnică pentru a funcționa non-stop pe perioada iernii. Combustibilul găsit a fost păcura, scump și care este consumat în cantități impresionante. De altfel, primarul MARIUS SCRECIU a avansat trei variante viitoare de încălzire a Severinului: o centrală termică în cogenerare; o centrală termică fără cogenerare; montarea de centrale termice pe gaz la punctele termice din oraș. „În acest moment suntem foarte aproape să scoatem la licitație o nouă variantă de încălzire a orașului. Vrem să mergem pe varianta unei centrale în cogenerare, cu cazane de apă fierbinte și motoare de înaltă eficiență, care să producă și curent electric. Ne dorim un preț rezonabil la gigacalorie, ne dorim în primul rând stabilitate din punct de vedere al asigurării căldurii, ca să nu ne mai trezim în prag de iarnă că nu știm ce să facem mai bine, vrem o variantă pe termen lung”, declara primarul.

Be the first to comment on "GAURA NEAGRĂ produce căldură?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*