0

„Încercăm să promovăm o zonă deosebită”

Share ITShare on Facebook
Facebook

La Isverna, la aproximativ 55 de km de Drobeta Turnu Severin, doi oameni cu suflet mare și poftă de viață liberă au deschis, de curând, CURTEA CU CAI, un centru de echitație unic în zona muntelui care mai ascultă, din când în când, și muzică populară. ADRIAN și SEBASTIAN DUȚĂ, tată și fiu, doctori amîndoi, au pus bazele unei baze de echitație pentru lume, dar creșterea cailor este o pasiune în familie….

 

„E o chestie de ordine, care a fost primul, oul sau găina, dar pasiunea o am de la bunicul meu, mare iubitor de animale de rasă,. Eu am crescut la Severin într-o curte mică, unde am avut și câini și cai și oi… Apoi, o perioadă nu am mai avut nimic, iar după facultate am venit aici, la Isverna, la dispensar. Mi-a plăcut zona, am început să cumpăr primii cai, pe care i-am adus de la câmp, de la Mileni, unde am o fermă. Aici este un fel de tabără de vară. În total avem 25 de cai de rasă, Pursânge Arab și Shagya Arab, cu vârste de la o lună și jumătate până la 20 de ani, toti născuți la noi, un aspect foarte important. Ideea cu acest centru de echitație este a tinerilor, eu sunt crescător de cai, noi lucrăm cu tabăra CAMENA de 3 ani, ei au în tabăra lor o zi-două de echitație și de anul acesta am hotărât să deschidem centrul de echitație și pentru adulți, nu numai pentru copii și taberele de copii. Locația de aici are 15 ani, nu este în circuit turistic, avem o asociație ecvestră sub care desfășurăm activitățile centrului de echitație și de aceea am deschis CURTEA CU CAI, pe trasee stabilite, ca durată de timp, nici prea lungi, nici prea solicitante pentru participanți, majoritatea venind din alte părți, nu au nici o legătură cu caii, și pot să vă spuhn că avem trasee cu urcări și coborâri destul de dificile. Ca timp, vorbim aici de o oră jumătate-două, pe o distanță până în 10 kilometri, prin păduri și sus pe creastă, pe Cornetul Babelor, cu puncte de belvedere extraordinare spre Isverna, Seliște, Nadanova. Am vrea ca la anul să ieșim cu 10 cai o dată, cu 10 persoane și încercăm o tabără exclusiv de echitație pentru copii, acum avem doar 5 cai pe tură, și asta pentru că avem solicitări de plimbări cu caii la adulți foarte multe.
Ce pot să vă spun? Este o pasiune foarte costisitoare crescutul cailor, avem și un proverb: e foarte ușor să ajungi milionar cu condiția să fi fost miliardar înainte.

În ce mă privește este o pasiune obositoare, eu pregătesc mâncarea cailor, eu cultiv terenul, eu pregătesc mâncarea pentru iarnă, investesc bani în motorină, în sămânță, un cal ținut în pensiune ajunge la un cost de 400 de euro pe lună.

Caii ăștia pe care-i creștem noi sunt rase pentru anduranță, pentru distanțe lungi. Ei trebuie să fie foarte robuști, foarte sănătoși, tocmai de aceea se recomandă creșterea lor în aer liber; îi ținem tot timpul anului afară, numai când e lapoviță, ploaie rece de iarnă, de toamnă, atunci îi mai închidem. Plus că un cal are nevoie de spațiu, de exemplu, la 20 de cai este nevoie de circa 20 de hectare… Pășunea trebuie îngrijită, să aibă apă și… libertate. Foarte pretențioși sunt armăsarii, care trebuie să aibă fiecare țarcul lui, pentru că au dispute între ei, neapărat țarcuri separate, să nu ajungă în contact, să nu fie foarte aproape unul de altul. Eu zic că facem un turism curat și încercăm să promovăm o zonă deosebită, cum este cea a Isvernei”.

 

St. JUST

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *