reclama ta aici

Termoficarea, încotro ?(II)

Studiul ELSACO scoate la iveală o problemă importantă a sistemului de termoficare, respectiv pierderile de circa 35% …

Evoluția pierderilor de căldură

Starea parcului de contoare nu permite realizarea unui bilanț energetic precis pe SACET.
Totuși, din analiza fluxurilor masice și energetice măsurate în centrală, în perioada 2014- 2018, rezultă câteva concluzii importante.
Funcționarea automată a punctelor termice pretinde un debit ridicat și constant în sistemul de transport. În aceste condiții, pierderile de căldură sunt practic independente de cantitatea de energie livrată. Pierderile depind însă de regimul hidraulic din rețeaua de transport, care corespunde perioadelor de livrare a.c.m. (debit regim de vară – 1750 m3/h), respectiv încălzire și a.c.m. (debit regim de iarnă – 2700 m3/h).
Coeficientul global de pierderi in SACET este de circa  35%,împărțit 23% pe rețeaua de transport și 12% pe rețeaua de distribuție.
Din totalul pierderilor, 36% reprezintă pierderi masice (prin ne-etanșeități).

Evaluarea este conservatoare deoarece ia în considerație debitul mediu de apă de adaos (180 m3/h) și temperatura returului de 50 grade Celsius.
Inspecția vizuală a rețelei de transport la vedere nu a identificat pierderi de apă importante, ceea ce arată că majoritatea ne-etanșeităților se află fie în canale îngropate, fie în punctele termice, fie în sistemul de distribuție din subsolul abonaților.
Pentru creșterea eficienței rețelei de transport este necesară implementarea unui program de reabilitare cu două componente principale:
• identificarea ne-etanșeităților si eliminarea lor într-o perioadă de 3 ani astfel incât pierderile masice să fie cel mult la nivelul celor normate (30 m3/h în regim de iarnă)
• refacerea izolațiilor deteriorate pe conductele mai puțin afectate de coroziune
• înlocuirea tronsoanelor corodate în ordinea riscului de spargere, într-o perioadă de 5 ani, avånd ca țintă reducerea pierderilor prin transfer termic la jumătate.
Odată cu modernizarea parcului de contoare, este recomandabil să se verifice acolo unde este cazul, să se remedieze izolatiile neetanșitătile la branșamente distribuitoarele din subsolul abonaților.

Be the first to comment on "Termoficarea, încotro ?(II)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*