ÎNCORNORÁT, -Ă, încornorați, -te, adj. 1. Care are coarne, cu coarne. Vită naltă, Naltă-ncornorată. TEODORESCU, P. P. 259. (Despre soți) Înșelat. Aici e o parte din suferința celui încornorat și mințit mereu. CAMIL PETRESCU, T. II 291. (Substantivat, m., în forma articulată) Dracul. 2. Fig. (Despre fapte sau vorbe) Exagerat, înflorit, fără bază reală. Minciună încornorată.
(D.E.X.)

Mi-a adus, asară, tanti Nuța Cucu, un articol dintr-un ziar local, unde, pînă mai acu, se spărgea-n figuri stilistice, pă bani publici, dă amploare monumentală, mai mare ca cetatea, o soață a unui soț, mare meneger dîn urbea noastră locală. Eu am crezut că face mișto dă mine, știut fiind faptul că ca om dă cultură ce sînt sînt mai vigilent ca Poliția locală care, dă la un timp, mă cam calcă pă situație, de-mi vine să pun mîna pă pulan și să scriu versuri cu dichis la adresa lor. Am citit ce scrie PERIEGHEZA asta, că așa e semnat, de mi-a sărit PARANGHELIA dîn cap dă furie și rîs. Am rîs de mi s-au crăcănat stîlpii care țîn mansarda, de era să cad dă la balcon, taman în exercițiul funcțiunii, adică în culmea creației. Tanti Nuța Cucu a picurat o lacrimă întru amintirea vremurilor cînd cultura era culturală, nu ca asta dă acum, dă fațadă. O să încerc să esplic, literalemnte, ce este cu aiureala asta scrisă, și de aceea am pus mai sus un facsimil cu o parte dîn artico, cu precizarea că eu cred că e scris la nervi, probabil, sau sub influența sentimentelor anapoda cu care ne mai înconjurăm, dîn cînd în cînd, că tot trăim în gând, lacustru, ca căprioara lui Labiș cînd fugea dă PLUMBul vînătorului care nu citise pă Blaga. Poetul, nu ăla dă la pedeleu…
Sub poză am pus și o esplicație a unui cuvînt folosit dă periegeza aia, esplicat dă D.E.X., care-i făcut dă oameni cu carte, nu ca ăștia, care-au început ei să facă cărți. Și, ca s-o iau ca la clasa pregătitoare, semnatara a scris că biata structură pornește încornorată cu omul… Hopa, stai așa, că e frază cu caracter secsual esplicit, așa că luați copiii dîn fața televizoarelor și da-ți-le o tabletă sau un telefon, ceva, că le vin idei. Am dat telefon la servicii, la structuri, ca să-mi lămurească orgoliul și hakițele care-i treaba cu încornoratul ăla și mi-a intrat robotul: Pentru DEX apăsați tasta 1, pentru a rîde dă exprimare apăsați toate tastele, că chiar e dă rîs. am dat să scap o lacrimă, ca tanti Nuța Cucu, și imediat s-a deșchis poarta și a intrat, val vîrtej Bogdaprostu, care, fără nici o introducere în arta subiectului literar dezbătut, mi-a strigat de a căzut cățaua pă gresia dîn curte: COANE, GATA, A CĂZUT CAPU LA CETATE! După care a luat un scaun și a tras un pîrț, dîn poziția pă ciuci, de mi s-au ofilit panseluțele țînute peste iarnă în borcanul cu castraveciori CORNișon.
Stimabile, stai un pic așa să lămurim kestia, stai să vină și tanti Nuța Cucu și să analizăm, în fața camerelor dă luat vederile, cum e cu mătrășirea, cu arta medievală, cu încornoratul și cu capu periei gheza aia. Acu ceva zile m-am întîlnit pă stradă cu un om abătut, cam ca calul Agripinei dîn fefeleaga, și am crezut c-a dat tramvaiul șaișpe peste el și lucrările dă anvergură pă care le avea-n cap să le transpună-ntre zidurile medievale ale urbei noastre. Vorbea sîngur, și n-am reținut decît că se-ntoarce, că s-a-ntors și Superman, tot în chiloți, probabil. Așa că am hotărît să nu mai vorbesc la telefon pă stradă, și mai bine să talcșoim povestea asta, că merită, zău, și ne-așteaptă cititorii, cum o aștept eu pe tanti Nuța Cucu să-mi aducă vești bune, și mata, stimabile, vești rele.
D-aia-mi place mie-n veață, al vostru,
PINGUINU CU MUSTAȚĂ

By stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *