Mi-am luat un trabuc la mîna a doua, o cafea cu aromă dă ceai dă plante exotice, ca să creadă lumea că vin dîn maldivele Hinovei, pixu, carnețelul și am plecat la o terasă, pă ștrase, să fac bilanțul anului care tocmai a trecut. Dă la o vreme am cele mai bune intenții în a dovedi stradalilor mei și conlocuitorilor că o să fiu dîn ce în ce mai rău în ce privește politica, liderii și hakițele lor. Cînd să ies pă poartă, hop, dă după gardul propriu, tanti Nuța Cucu, care avea-n mînă un ziar local, fără moguli și, ștrengărește, mi-a aruncat o ocheadă pă sub pleoapa oichelarilor:
Coane, fii antenă aici la mine, lasă dracului televizuinile unde ai impresia că hibernezi și audiențezi moralul, și mai bine fă-ți un ziar d-ăsta, print, că ești mai procopsît. Uite, par egzamplu, mă uitai la localul ăsta și pot să spun că, în multe privințe, te bate la cum vede el lucrurile și la cum le desfășoară, pă urmă, populației. Nu e ca pă sticlă, să te vadă lumea că ești grav, dă parc-ai fi o mironisiță de-aia dă să epilează cu lama escavatorului, ba, dă la o vreme ai cam început să tușești, ți să umflă gușa, șoriciul obrazului nu mai are culoarea aia 4K, iar fullhașdeul televizorului parcă nu te mai prinde. Plus că mai ai și niște aere comerciale, mai mult bășini în reluare, că-n direct n-ai curaj, adică mai oftezi dă două-trei ori, ca fata mare la muls, arăți cu deștu fel și fel dă închipuiri personale, ce mai, nu mai țîne vrăjeala asta cu îndobitocirea celor care stau în fața ecranului, oricît dă multă publicitate ai avea în spatele lui. Veața lui matale pă sticlă durează atît cît e, pă cînd tipărit e altceva. Eu zîc să te primenești frumos ca să-ț fac o poză dă editorialist, să-ț dai cu briliantină-n freză, ca să vadă lumea că ai, și să cauți în arhiva matale dă poze una de cînd te jucai cu dînsa-n țărînă, că așa să poart-acuma. Cu cît e poza mai tînără, cu atît e respectivul mai citit. Ziarul poți să-l bagi în cutiile poștale ale stradalnicilor matale, plus că la terasa unde zîci că bei cafeaua, dar, dă fapt faci defilare dă imagine, lumea o să se-ntrebe ce-ai mai scris. La televizor așa-i că nu te-ntreabă nimeni? Că s-a scumpit bipul în toate rețelele și știe lumea că cu taxă inversă nu vrei să lucrezi. Nici n-are cine, că la ora aia oamenii dorm. Sau fac ziare, na!
Năroada asta de tanti Nuța Cucu cam are dreptate în unele kestii neprotocolare, d-astea, gen, ia-le oichii la fraieri cu ziarul color, că tehnologia evoluează, azi ești 4K, mîine ajungi ca pixelul lui Băse, rătăcitor printre stelele sufletului telespectatorilor care schimbă canalul. Eu aș cam vrea să fiu un fel dă Fuego al micului ecran, fără brad, că-l comand dă la emag împodobit gata, dar, la fel dă bine aș vrea să fiu și în fel dă pui al lui Șeicaru, dă la Orșova, dă pă dealul ăla. O să fac un sondaj dă opinie să vedem care țîne cu mine și care cu tanti Nuța Cucu.
Sînt perpelex, ca o caragață băltăreață lătăreață și orbeață, c-o ditamai strungăreață băgăreață-n gogoneață, totul pentr-o șugubeață dă vecină, și o cotineață soață, purtăreață dă veață, hai că-s tare,
PINGUINU CU MUSTAȚĂ

By stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *