PIRATUL CLISURII

By | September 25, 2018

Clisura Dunării reprezintă, de departe, cea mai căutată zonă turistică a județului, cu toate că, practic, ofertele de petrecere a unui concediu sunt cam limitate. Ca să iese din tiparul anacronic, ALIN ARBĂNAȘ, de 43 de ani, la Dubova, a recurs la o soluție inedită pentru această zonă turistică. A adus, cu mijloace proprii, în Golful Dubova, unde își are afacerile, o corabie a piraților, a cărei poveste ne-a destăinuit-o seara, în fluturat de steag negru arborat pe catarg:
”Din punct de vedere turistic, nu prea au fost turiști anul ăsta, luna iunie și jumătate din iulie foarte prost a mers, și din cauza ploilor. Corabia, de anul trecut am zis să iau ceva ce nu există aici, în această zonă, ce nu are altcineva, bărci are toată lumea.

O astfel de corabie găsisem în Anglia, tot așa mare, dar problema era cu transportul, am găsit-o pe asta la Constanța, cântărește 5,5 tone, are circa 10 metri, o capacitate de 12 locuri, un motor de 45 de cai putere și consumă 4 litri la oră, combustibil diesel.

Prin luna aprilie am adus-o aici și am ieșit cu ea la chipul lui decebal, la peșteră, prin golful Dubova, se mai opresc turiștii să o admire, pentru că impactul este extraordinar. Am luat-o pentru hobby, deocamdată, la anul o să mă dezvolt în scop turistic. De anul trecut am visat să cumpăr o corabie de pirați, băiatul m-a susținut, el a găsit-o. Am făcut trei transporturi, de trei ori, pe platformele mele. Era prea grea, foarte lată, ieșea din gabaritul camioanelor, până la urmă am adus-o cu trailer de bărci, în 8 ore de la Mangalia”.

Despre Clisură, turism și posibilități, Alin Arbănaș ne spunea: ”Ar fi multe de făcut pentru această zonă,este păcat că nu se implică nimeni sus, este o zonă turistică extrem de căutată și apreciată, cu multe posibilități de dezvoltare, dar ne lipsește o strategie bine pusă la punct. Aici, cel puțin, nu există există un cămin cultural, majoritatea turiștilor care vin ne întreabă de obiective, ce trebuie vizitat, unde ar trebui să-și petreacă liber…

Țin foarte mult la zona asta, probabil ar trebui curățată toată vegetația din Golful Dubova, ar trebui ecologizat. În  ultimul an se vede că se construiește foarte mult aici, se dezvoltă pensiuni, locuri de cazare. Se pot face multe, de exemplu faleza, ar trebui iluminată, lipsește canalizarea,
dacă ar exista, Dubova ar putea să se transforme în stațiune, apă potabilă este .”
În mare parte, adevărul este că în Clisură nu s-a mai investit deloc. Să nu dea Domnul să vă prindă seara pe acolo că vă băgați degetele în ochi, pentru că iluminat nu există, este o beznă totală până la intrarea în
Eșelnița, unde pâlpâie a jale becurile, și dintre puzderia de pensiuni vă pot ieși în față fel și fel de obstacole. Câinii vagabonzi și peisajul dezolant al pubelelor pline de gunoi, neridicat cu zilele, contribuie mai mult la alungarea, decât la atragerea turiștilor. O strategie bine pusă la punct cu toți cei din Clisură ar contribui la o altă dezvoltare.

De ce nu se vrea?
Răspunsul nu-l poate oferi nimeni!
St.JUST

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *