reclama ta aici

COLTU PINGUINULUI

De vreo cîteva zîle îmi bat capul unde să mă mai duc în concediu, că am cam văzut, pă facebook, cum mai toată lumea umblă pe oriunde, cu sau fără folos. Acuma, mai nou, e să-ți petreci concediul la obîrșie, adică la casa părintească. Dacă mai e. Dacă nu, cică să poate face o proiecție hologramică pă claia dă fîn, da numai seara după ora 23,00, să nu se supere nenea Liviu Dracnea și să creadă, săracu, că-s girofarele dă la dubele mascaților. M-am gîndit mult la soluția asta, și am decis să-o invit și pe madam Nuța Cucu, să-mi cunoască arborele genealogic dîn care a mai rămas o ruină care colcăie dă cîini rurali, fără pic dă educație urbană. Am închiriat un microbuz și am dat adunarea. Bogdaprostu a zîs că el are nevoie dă niște esplicații privitoare la istoria neamului meu, că așa, pă nepregătite nu să poate urcan-n microbuz, și mai ales dis dă dimineață, pă burta goală. Nea Milogogu a fost, dă departe, cel mai maleabil în privința ideii, mai cu samă că i-a plăcut să stea lîngă Culcușica și s-o abordeze telectual, cultural și sentimental pă partea dreaptă a sufletului, aia pă care suferă ea cel mai mult, că nu prea le are cu sentimentul țarinei, al datoriei împlinite față dă valorile rurale, că s-a născut la margine dă oraș, într-un portabagaj dă Ladă. Sovietică.
Nu vă mai spui că am luat ș-o cameră video, d-aia dă mînă, să imortalizez evenimentul reîntoarcerii la țarină și al lacrimilor care curg șiroaie pă obraz, semn că cu pitpalacul, ca nație, stăm bine. Adică ne sîmțîm melancolic numai cînd plîngem, că-n rest nu putem, că nu ne lasă pesedeul. Nu vă spui că după circa o oră de hurducături, hîțîneli și gropi cît cuprinde bolta cerească am ajuns la locul destinației și al expedierii mele. Cîini nu mai erau, că o mătușă de-a mea îi gonise cu o seară înainte, auzind că vin dă la oraș cu oameni dă vază, plus că mai găsisem și vreo doi cadastriști care să arunce o ocheadă și să vadă dacă să poate face un fel dă casă memorială sau muzeu literar în cinstea operei mele. Cînd am coborît dîn microbuz, gîștele uliței au dat năvală să vadă dă ce nu facem gălăgie, dă ce suntem muți dă uimire în fața revelației ancestrale care ne leagă dă pămîntul care încă mai e al nostru. Că pă la mine pă la țară nu au venit nici italienii, nici austriecii și nici tailandejii să cumpere, că cică nu are în structura sa izvoare dă abundență și d-aia nu să caută pă piața neagră.
Coane, după ruinele ce le văd aicișa bag samă că condițiile matale erau un pic mai bune ca-n Botswana și nu înțeleg dă ce nu te-ai mutat acolo sau nu ai cerut azil politic în România, că îndeplineai toate condițiile. Una la mînă. A doua la mînă e faptul că nu prea te-ai schimbat între timp, dîn ce să vede pă pereții cășii și-n pozele dă album care-au mai rămas. Adică ești tot dolofei, numai că acuma fumezi, ești la fel dă mucalit, numai că acuma te mai esprimi și-n alte limbi dă circulație interurbană, îți mai lipsește un fir sus, deasupra capului, că să zică lumea că ești primul scriitor dă literatură electric, conectat la rețeaua dă succes a prizelor dîn stațiile dă benzină. Uite ce-ți propun eu, coane, ca să fie veața la țară cît mai idilică. N-ar strica să-ți faci un studiou aici, și să inviți oamenii rurali să vorbească despre urbanul matale, da ăla dă pă vremuri, nu d-acuma. Bogdaprostu poate să-ți ție isonul, iar nea Milogogu poate să umble cu castronu-n mînă pîn sat, în căutare dă sponsori. Eu, ca să nu zîci matale că nu te-ajut, o să fac un matinal, COCOȘAREA COCOȘULUI, de-o să mă ție minte fondatorul premiului Pulițăr, un fel de introspecție în veața matale dă țaran urbanizat. E păcat să se piardă ditamai creatorul și creația lui, și e musai s-o luăm dă la rădăcinile lui, adică dă unde te-ai născut. Toată vara asta o să facem un fel dă cenaclu, fără critici, iar matale îți poți scrie mai departe opera, în sînul naturii, că-n sînul Culcușicii e băgat, pîn la gît, nea Milogogu.
Cred că-i nebună tanti Nuța Cucu, o nebunie care miroase a dovlecei, uliță pă-nserat și a verdeață, de-mi vine să semnez, iar,
PINGUINU CU MUSTAȚĂ

Be the first to comment on "COLTU PINGUINULUI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*