Coltu PINGUINULUI

By | April 13, 2018

Na, că trecu și Paștele, am avut noroc că nu m-a controlat nimeni la ouă, să vadă ce culoare am ales, mai ales că m-au sunat paișpe lideri politici locali să mă îmbrățișeze afectuos și cu cele mai calde urări dă bine, ce mai, a fost frumos. Aș fi ieșit la iarbă verde, la un grătar, da anu ăsta m-a sărit rîndul dă la pomana altora, că au plecat în țări străine dă mine și dă tradiția noastră strămoșească, aceea de a face sărbătorile alături dă cei dragi. Ca nu să supere vecinii, am chemat-o pă tanti Nuța Cucu la foișorul meu, am comutat telefonul pă iutube, la salamul lui Florin și la Vijelia lui valică și, în timp ce micii să rostogoleau pă grătar, beam și înjuram la Bogdaprostu, că nici nu știe ce a pierdut dă data asta. Pe la sfîrșit a apărut și nea Milogogu, trimis, cică, de un lider politic să mă verifice dacă sînt bine dă sărbători, că nu m-au mai văzut pă ștrase dîn pricină de cetățeni care mă asaltau cu întrebări și idei.
Coane, uite ce-ți propun eu, lasă politica la o parte, nu contează dacă e stînga sau dreapta, las-o pentru o vreme, că și așa nu e nici o miză acuma, și hai să vedem cum te scot eu dîn anonimatul scriitoricesc al urbei. E păcat dă veața mata literară, că nu a mai produs nimic în ultima vreme, și înțeleg că ai fost ocupat cu număratul colacilor dă la unul și altul, că deh, au fost sărbători pascale. Au trecut, gata, hai să ne apucăm dă treabă că literatura este, dupe părerea mea, cel mai important lucru în veață, după construirea unei căși și plantarea unui pom. Dacă n-ai operă, trăiești degeaba, părerea mea. Fără hîc, că să supără nea Nicu Văcăroiu. Hai să facem un potpuriu dîn cele mai alese cărți ale veții matale și să întocmim un compendiu gen VALOREA VEȚII MELE, scrisă și răstălmăcită dă tanti Nuța Cucu. Eu fac prefața, preludiul și postfața, mata doar însăilezi, ca pînă acuma, nește idei cu care să-i dăm pă spate pă severineni, că nu e prima dată cînd faci asta. Chemăm la lansare primarul, secundarul primarului, că ailălalt nu prea cetește, închiriem o masă la tavernă și facem analiză pă text. Mă ocup eu dă cateringul mata, că văd că suferi la capitolul ăsta, și o să vezi că trăim bine pînă la anul, la alegeri și încă un an dup-aia, că mai sînt iar alegeri și poți să demonstrezi că pitpalacul matale nu a intrat în mucegăiala cronică dă care suferă toți formatorii dă opinie sticloși. Ce zîci, ai curaj să te lași pă laba mea dă babă perversă?
Perversă sau neperversă, cu labă sau fără labă, tanti Nuța Cucu are dreptate. 49 la sută, că 51 la sută e comisionul meu, că d-aia s-a umplut țara dă verdeață și vă salută, șic, ca ginghis han,

PINGUINU CU MUSTAȚĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *