Joi, 2 februarie a.c., o delegaţie a muncitorilor de la CELROM Drobeta Turnu Severin, condusă de liderul de sindicat Gheorghe Talianu a ţinut să mulţumească autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în repornirea combinatului şi au făcut o primă oprire la Consiliul Judeţean, unde s-au întâlnit cu MARIUS BĂLU, ANDREI STĂNIŞOARĂ şi ANDI NODIŢ. „Dacă nu interveneaţi dumneavoastră la Bucureşti şi nu ne rezolvaţi problema cine ştie unde eram acum. Mulţumim pentru sprijinul acordat, domnule Marius Bălu, îi mulţumim domnului Andrei Stănişoară, mulţumim prefectului Ion Mîţu că aţi fost alături de noi, şi că aveţi încredere în noi“, spunea Gheorghe Talianu.
Pentru CELROM şi 250 de salariaţi începe, în curând, o nouă viaţă. Nespecificată de vreun protocol cu aromă de imagine sau de vreun interes politic de substanţă. Dacă nu se mai prezintă nimeni la licitaţie şi dacă mai punem la socoteală cele 15-20 de zile necesare unei contestaţii, putem vorbi de faptul că, cel târziu la 15-20 martie, la CELROM se reia activitatea. O parte a acestei activităţi, care să cuprindă, deocamdată, 250 de salariaţi. „Noi am lăsat fabrica la cheie, cum s-ar zice, la începutul anului 2009, iar de aici să sperăm că lichidatorii şi cabinetul de insolvenţă ne-o vor preda tot la cheie acum, în 2012. În fabrică n-am mai intrat de atunci, sincer, prin vara anului trecut am solicitat ca o comisie a muncitorilor să verifice ce mai este în CELROM, dar Tribunalul nu a aprobat acest lucru, noi aveam informaţii că se fură componente electrice şi mecanice, dar lichidatorul Motoi nu ne-a aprobat. Practic, din 18 august 2009 nu am mai intrat în CELROM“, ne spune nea Gică Talianu, liderul de sindicat ambiţios care a demonstrat altor lideri împopoţonaţi că este om, în primul rând, şi apoi şef de sindicat.
„În 2009 eram 600 de salariaţi, acum sperăm să fim cel puţin 250, să repunem CELROM pe picioare, să ne ocupăm de ce trebuie şi să începem producţia. Am fost perseverent, că aşa sunt de felul meu, ne-am ajutat şi singuri dar să nu uitaţi să scrieţi că, în primul rând, cu ajutorul lui MARIUS BĂLU, MIHAI STĂNIŞOARĂ şi ION MÎŢU s-a reuşit să se discute problema noastră cu Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F. Ei sunt cei care au insistat şi au crezut în renaşterea CELROM. Şi Primăria Severinului a votat cu noi, că am avut nevoie de voturile ei, dar şi ANAF, de s-a scăzut preţul de achiziţie al combinatului. Despre partea cealaltă ce să spun? Ne-au chemat să facă un protocol cu noi, cică de bună credinţă, şi când a fost să se prezinte la şedinţă, să voteze cu noi, n-au mai participat, au trimis voturi prin corespondenţă. Vă daţi seama că pierdeam neavând cvorum, dar ne-a ajutat aici primarul Gherghe. A convocat şedinţele şi s-a întrunit cvorumul necesar, plus că s-a mai intervenit şi la Paul Tudor, care a votat favorabil, adică pentru noi, nu pentru soluţia a doua, şi anume dezmembrarea fabricii şi vinderea ei la bucată. Sperăm, şi cu ajutorul lui Dumnezeu, ca în jur de 15-20 martie să se termine procesul birocratic şi să reîncepem să producem pentru Severin şi nu numai“, ne spunea Gheorghe Talianu.