Potrivit Hotărârii de Guvern semnată de premierul Cioloș, data alegerilor locale este 5 iunie 2016. Până la această oră nu e clar dacă votul va avea loc într-un singur tur de scrutin, așa cum prevede legea în clipa de față, sau dacă vor fi două tururi, așa cum cer liberalii. Până pe 6 aprilie, partidele, alianțele și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale vor trebuie să comunice semnele electorale către Biroul Electoral Central. De asemenea, cel târziu până la 12 aprilie trebuie comunicat de către AEP numărul de alegători rezultat din Registrul electoral și din listele electorale complementare. Depunerea candidaturilor la alegerile locale va avea loc cel târziu până pe 26 aprilie. Candidaturile vor rămâne definitive la 4 mai.Campania electorală pentru acest scrutin va începe pe 7 mai și se va încheia pe 4 iunie.
Votul va începe pe 5 iunie, la ora 7,00, și se va încheia la ora 21,00.
Indemnizație de 85 lei pentru fiecare zi de activitate
Potrivit proiectului de HG privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale, președintele BEC, președinții birourilor electorale de circumscripție, locțiitorii acestora, membrii BEC și membrii birourilor electorale de circumscripție primesc o indemnizație de 85 lei pentru fiecare zi de activitate. Tot 85 de lei pe zi va primi și președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia, dar nu mai mult de 5 zile, la fel și operatorul de calculator al biroului electoral al secției de votare. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare primesc și ei câte o indemnizație de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate pentru o perioada care nu este mai mare de 3 zile. Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator au dreptul, de asemenea, la o indemnizație pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoană pentru fiecare zi de activitate. Persoanele care fac parte din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale primesc o indemnizație de 65 de lei pentru fiecare zi de activitate.
Fără bannere, pixuri și alte alea…
În perioada 12 – 26 aprilie vor fi depuse dosarele candidaților pentru primării, consilii locale și județene, iar pe 4 mai va fi anunțată lista definitivă a tuturor candidaților. Ca o noutate în alegerile din România, se poate vorbi despre o bugetare a campaniei electorale a fiecărui candidat cu bani de la stat, doar dacă acesta doreşte. Astfel, candidații pentru comune vor primi 50 de milioane de lei vechi, un candidat pentru funcţia de primar al unui oraş va primi între 80 și 100 de milioane de lei vechi, în funcție de numărul de locuitori, iar municipiile vor primi 150 de milioane de lei vechi. În condiţiile în care candidaţii pentru funcţia de primar vor dori să primească bani de la bugetul de stat pentru campania electorală, mult mai multe instituții de control vor putea avea dreptul de a verifica ce s-a făcut cu acești bani. Cu acești bani pot fi tipărite afișe, se poate achita publicitatea în mass-media, pot fi achitate cheltuieli de personal, cheltuieli cu combustibilii sau chirii. Pot fi utilizate numai anumite tipuri de materiale de propagandă electorală. În acest sens candidaţii se pot promova doar prin intermediul:
a) afişe electorale
b) materiale audio sau video, difuzate de mass-media
c) publicitate în presa scrisă;
d) materiale de propagandă electorală online;
e) broşuri, pliante şi alte materiale tipărite
Cheltuiele sunt strict limitate în funcție de tipul de cheltuială electorală. Astfel, se pot efectua numai următoarele tipuri de cheltuieli electorale: cheltuielile pentru producția și difuzarea materialelor de propaganda electorală la radio, televiziune și în presa scrisă în cuantum de maximum 40% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuielile pentru producția și difuzarea materialelor de propaganda electorală online, în cuantum de maximum 30% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuielile pentru cercetări sociologice, în cuantum de maximum 30% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuielile pentru afișe electorale, în cuantum de maximum 20% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate;
Dacă va lua bani de la stat, candidatul nu mai are voie să suplimenteze suma cu fonduri din alte surse.
Cei care nu respectă noile reguli riscă să se aleagă cu dosar penal iar cei în funcţie pot chiar să îşi piardă mandatul.