Educaţia în spirit european, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja“

După câteva încercări nereușite de a obține finanțare în vederea desfășurării unor proiecte cu finanțare europeană, Colegiul Național Pedagogic Ștefan Odobleja din Drobeta Turnu Severin, a intrat pe lista instituțiilor de învățământ care urmează a primi fonduri din partea Comisiei Europene în perioada 2013-2015 prin  Programului de Învățare pe Toata Durata Vieții.
Proiectul școlar este unul multilateral în cadrul Programului Sectorial Comenius, instituția severineană urmând a avea o strânsă colaborare cu următoarele instituții de învățământ din cadrul Uniunii Europene: Zespół Szkół Nr 1 w Strykowie din Polonia, Liceo Scientifico  E. Pascal con annesso Liceo Socio-Psico-Pedagogico din Pompeiul italian, Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos din Monserat- Spania, College Jean-Baptiste Dumas din Salindre, Școala de muzică din Sparta- Grecia, aceasta din urmă fiind și coorodonatoarea proiectului.
Acest proiect a fost rezultatul întâlnirii, pe care reprezentantul Colegiului Pedagogic,  a avut-o cu partenerii europeni, în cadrul vizitei pregătitoare din Sparta în ianuarie 2013.
Pentru că toate aceste idei trebuiau să poarte un nume, s-a convenit asupra variantei, Music Advantages in the Diversity of Europe (M.A.D.E.).
Așa cum stă bine unor instituții de educație din Europa secolului XXI, cei șase parteneri își propun desfășurarea unor activități centrate pe elevi.  M.A.D.E. dorește  să dezvolte competențele artistice, cele de comunicare într-o limbă de circulație europeană, cele din domeniul I.T.;  dezvoltarea cunoștințelor despre patrimoniul cultural regional și european.
De-a lungul celor doi ani de proiect, Colegiul Național Pedagogic Ştefan Odobleja își propune să realizeze 32 de mobilități ale elevilor și 12 ale profesorilor la partenerii educaționali europeni cuprinși în proiect. O primă vizită de lucru, a patru cadre didactice severinene, va avea loc în luna decembrie la colegii francezi de la College Jean-Baptiste Dumas din Salindre. La finele lunii ianuarie, șase elevi severineni și două cadre didactice vor desfășura activități pe teme muzicale în cadrul vizitei la Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos din Monserat.
Ca o încununare a primului an de proiect în luna aprilie a anului 2014, trupe de muzică sau dans din cele șase instituții partenere, vor realiza M.A.D.E.- The Show , un spectacol coordonat de profesorii  Colegiul Național Pedagogic Ștefan Odobleja.
Sperăm că prin activitățile din cadrul proiectului, elevii acestei prestigioase instituții de învățământ să se apropie mai mult de valorile și cultura Europei, în același timp dezvoltându-și competențele artistice și cele de comunicare.
Dan Zamfir

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*