0

Muzeul GHEORGHE IONESCU ŞIŞEŞTI se va deschide în februarie

Share ITShare on Facebook
Facebook

Despre Gheorghe Ionescu-Şişeşti, Wikipedia, enciclopedia liberă pe net menţionează: „Acad. Gheorghe Ionescu-Siseşti (n. 16 octombrie 1885, Şişeştii de Jos, Mehedinți – d. 4 iunie 1967, Otopeni) agronom român, doctor în științe agricole al Universității din Jena. Membru al Academiei Române.Referindu-se la fărâmițarea excesivă a suprafețelor agricole, Gheorghe Ionescu Şişești a opinat că „Pământul este ca diamantul, cu cât se mărunțește, cu atât își pierde valoarea”. Un adevăr care nu mai are nevoie de niciun comentariu în zilele noastre.
Despre Marian Răducan, deocamdată, aceeaşi enciclopedie nu aminteşte decât că este primar peste 3077 locuitori (“număraţi“ în 2007). Acest lucru are mai puţină importanţă, mai cu seamă că, în Şişeşti, Marian Răducan are tot timpul să arate tuturor ce poate un şişeştean. Şi, ca o dovadă a faptului că nu uită trecutul, peste drum de primărie s-a amenajat Muzeul Gheorghe Ionescu Şişeşti, muzeu care va fi deschis în luna februarie a acestui an, după finalizarea tuturor demersurilor.
„Localul în care se deschide a fost până nu demult dispensarul comunei şi unul din aşezămintele construite în anii 1938-1939, prin strădania unui ilustru fiu al locului. Colecţiile muzeului s-au constituit în timp. Apreciabilă rămâne contribuţia domnului Florin Drăgolici (1942-2008), descendentul unei vechi familii din Ciovârnăşani, colecţionar şi donator al unui număr însemnat de piese etnografice din satele de pe valea Coşuştei. (…) Familia Vlad Ionescu Şişeşti a dăruit cărţi, obiecte, manuscrise, care se regăsesc în expoziţia de astăzi şi amintesc de viaţa şi cariera ilustrului înaintaş“, se spune într-o prezentare succintă a Muzeului.
În interior, piesele vechi te fac să te-ntorci în timp, când tradiţia era respectată cum se cuvine, şi transmisă din tată-n fiu. Piesele de bază ale acestui Muzeu sunt o sală de clasă din anul 1940, biroul şi biblioteca lui Gheorghe Ionescu Şişeşti, o măsuţă, toate din anul 1939, „vegheate“ de pe perete de tablourile părinţilor lui Gheorghe Ionescu Şişeşti, port popular românesc specific şişeştean, obiecte populare uitate şi neştiute de generaţiile actuale ultratehnologizate. Parcă pentru a da un răspuns, dar şi un preţ vorbelor şişeşteanului Gheorghe Ionescu, privitor la pământul care se mărunţeşte şi-şi pierde valoarea, primarul Marian Răducan ne spunea: „Totul depinde de modul cum reuşeşti să implici oamenii. Aici tradiţia s-a păstrat mereu şi o vom păstra şi noi, desigur! La Şişeşti nu se fac cârciumi, piscine sau mai ştiu eu ce…“.
Viitorul este singurul în măsură să ne spună dacă şişeşteanul Marian Răducan şi-a făcut datoria şi a respectat tradiţia moştenită de la „tătâne-său“ Gheorghe Ionescu Şişeşti.

Biblioteca comunală din Şişeşti.

Ca să nu lase o clădire să se degradeze, primarul Marian Răducan a decis să înfiinţeze o bibliotecă comunală ultramodernă. Deocamdată, aici se găsesc 8.000 de volume şi, ce este ieşit din comun la această clădire sunt uşile. Atât cele exterioare cât şi cele interioare. În ciuda aspectului modernist interior, primarul a decis să păstreze aceste uşi, „ca o emblemă a tradiţiei acestor locuri. Este vorba, de fapt, de uşile şcolii vechi din Şişeşti, uşi din 1939, care vor fi păstrate. De altfel, o să ne ocupăm în viitor şi de reabilitarea şcolii vechi, reabilitare care să constituie o amprentă a tradiţiei pentru şişeşteni şi nu numai“, menţiona primarul. „Pe viitor, avem în lucru BIBLIONET, un program care va fi accesibil prin intermediul a 5 calculatoare pe care le vom primi şi cu care va fi dotată biblioteca. Proiectul şi calculatoarele sunt în parteneriat cu Biblioteca judeţeană „I.G. Bibicescu“ şi doamna Raluca Graf, director“.
St. JUST

stjust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *