Category Archives: cultura

Gaițele la Zilele Severinului

Gaițele la Zilele Severinului Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște va fi prezent pe scena Teatrului Municipal Drobeta Turnu Severin duminică, 23 aprilie, unde va juca, începând cu orele 19:00, spectacolul Gaițele, un spectacol de Mc Ranin, care generează bună dispoziție și amintește publicului cât de important este să ne privim autoironic. Alături de actrițele Florina… Read More »

Republica de altădată …

de VIORICA STĂVARU Despre evenimentele care au pregătit „Republica de la Ploieşti” (8 august 1870) nu cred că am auzit prea multe înainte să citesc această carte a lui Bogdan Suceavă (Republica, Ed. Polirom, 2016). Nu cred, de asemenea, să existe vreo altă „reconstituire literară” în acest sens. În „nota asupra prezentei ediţii”, autorul ne… Read More »

Cum prin eroi se înţeleg şi alţii…

rasarit

Prima dată când am auzit cuvântul acesta, erou, a fost la şcoală, după ce domnu’ (tovarăşu’ văstor pe vremea aceea) ne-a citit „Stejarul din Borzeşti”. Tot ce am înţeles atunci era faptul că un erou, ca să fie numit astfel,  trebuie mai întâi să moară. Să dispară fizic. Pur şi simplu, pe  mine chestia asta… Read More »

De ce oare citim mai mult vara?!

Nu mă voi deda la exerciţiul listelor de lecturi estivale, deşi nu-l dispreţuiesc deloc, dimpotrivă. Am observat însă că se citeşte mai mult în anotimpurile „lungi şi lenevoase”, iarna şi vara. În cele de tranziţie, ne grăbim încolo şi încoace, confiscaţi de prezentul diurn, de profesie, de narcoza afirmării, de „număratul bobocilor”, de una-alta… Dacă… Read More »

Premii şi controverse

Premiul Eminescu trei_01211239

Lumea literară, de la centru sau de la periferie, este din ce în ce mai divizată. E măcinată, lent şi ireversibil, de tot felul de boli izvorâte din orgolii şi frustrări. Poate aşa a fost mereu, dar nu existau mijloace care să facă vizibile scandalurile şi controversele. Revistele găzduiesc, de regulă, polemici şi „scrisori deschise“,… Read More »

Concursurile moderne de Miss sunt un obicei al vechi­lor popoare latine

DSC_5549 (Custom)

Îmi aduceţi la cunoştinţă, cu prostească bucurie, că fiica Dvs. a fost aleasă Miss. Ca şi cum aţi aştepta să vă şi felicit. Mie îmi e ruşine şi să scriu despre acest lucru, iar în loc de felicitări vă fac cunoscută profunda mea compătimire. Nu ştiu de ce mai spuneţi în scrisoa­re: „Pentru fiica mea,… Read More »