Category Archives: cultura

Din miere întrupându-se…

Tudor Ganea, potrivit studiilor absolvite, este arhitect. Unul îndrăgostit de literatură încă din perioada liceului, când s-a făcut remarcat la un concurs de proză din Constanţa. În 2016 debutează editorial cu romanul Cazemata, prezentat de către colegii de la bookhub.ro, primit favorabil şi în revistele literare tipărite. Scriitorul a fost premiat şi este prezent în… Read More »

Ceramica nu e numai brandul Șișeștiului

La Bruxelles a avut loc Adunarea generală a Centrelor de ceramică din Europa, adunare la care au participat asociațiile europene din Comitetul European al regiunii, și, printre problemele organizatorice specifice s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli. România a fost prezentă cu 12 centre, în condițiile în care Italia are 34, Franța 12, Spania 29,… Read More »

Gaițele la Zilele Severinului

Gaițele la Zilele Severinului Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște va fi prezent pe scena Teatrului Municipal Drobeta Turnu Severin duminică, 23 aprilie, unde va juca, începând cu orele 19:00, spectacolul Gaițele, un spectacol de Mc Ranin, care generează bună dispoziție și amintește publicului cât de important este să ne privim autoironic. Alături de actrițele Florina… Read More »

Republica de altădată …

de VIORICA STĂVARU Despre evenimentele care au pregătit „Republica de la Ploieşti” (8 august 1870) nu cred că am auzit prea multe înainte să citesc această carte a lui Bogdan Suceavă (Republica, Ed. Polirom, 2016). Nu cred, de asemenea, să existe vreo altă „reconstituire literară” în acest sens. În „nota asupra prezentei ediţii”, autorul ne… Read More »

Cum prin eroi se înţeleg şi alţii…

rasarit

Prima dată când am auzit cuvântul acesta, erou, a fost la şcoală, după ce domnu’ (tovarăşu’ văstor pe vremea aceea) ne-a citit „Stejarul din Borzeşti”. Tot ce am înţeles atunci era faptul că un erou, ca să fie numit astfel,  trebuie mai întâi să moară. Să dispară fizic. Pur şi simplu, pe  mine chestia asta… Read More »

De ce oare citim mai mult vara?!

Nu mă voi deda la exerciţiul listelor de lecturi estivale, deşi nu-l dispreţuiesc deloc, dimpotrivă. Am observat însă că se citeşte mai mult în anotimpurile „lungi şi lenevoase”, iarna şi vara. În cele de tranziţie, ne grăbim încolo şi încoace, confiscaţi de prezentul diurn, de profesie, de narcoza afirmării, de „număratul bobocilor”, de una-alta… Dacă… Read More »