Category Archives: cultura

Ultimul partizan în viață împlinește 87 de ani

Dintre partizanii care au luptat în anii 1948-1954 alături de colonelul Uţă şi apoi, după moartea acestuia, în “bandele” care s-au format din supravieţuitori în Munţii Banatului şi ai Mehedinţiului, mai este în viață doar unul: NICOLAE CIURICĂ. El este originar din Mehedinţi. S-a născut în 1931, în satul Titerleşti, foarte aproape de Baia de… Read More »

Fragilitate

Despre căsnicie, despre problemele de cuplu, în general, s-au scris sute de pagini. În societatea contemporană, supertehnologizată, a rezista într-o relaţie, instituţionalizată sau nu, este o formă de eroism sau de nefericire acceptată. Însingurarea, teama de reacţiile celor din jur, de judecata lor, micile comodităţi instalate deja, toate acestea sunt tot atâtea frâne care acţionează… Read More »

Din miere întrupându-se…

Tudor Ganea, potrivit studiilor absolvite, este arhitect. Unul îndrăgostit de literatură încă din perioada liceului, când s-a făcut remarcat la un concurs de proză din Constanţa. În 2016 debutează editorial cu romanul Cazemata, prezentat de către colegii de la bookhub.ro, primit favorabil şi în revistele literare tipărite. Scriitorul a fost premiat şi este prezent în… Read More »

Ceramica nu e numai brandul Șișeștiului

La Bruxelles a avut loc Adunarea generală a Centrelor de ceramică din Europa, adunare la care au participat asociațiile europene din Comitetul European al regiunii, și, printre problemele organizatorice specifice s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli. România a fost prezentă cu 12 centre, în condițiile în care Italia are 34, Franța 12, Spania 29,… Read More »

Gaițele la Zilele Severinului

Gaițele la Zilele Severinului Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște va fi prezent pe scena Teatrului Municipal Drobeta Turnu Severin duminică, 23 aprilie, unde va juca, începând cu orele 19:00, spectacolul Gaițele, un spectacol de Mc Ranin, care generează bună dispoziție și amintește publicului cât de important este să ne privim autoironic. Alături de actrițele Florina… Read More »

Republica de altădată …

de VIORICA STĂVARU Despre evenimentele care au pregătit „Republica de la Ploieşti” (8 august 1870) nu cred că am auzit prea multe înainte să citesc această carte a lui Bogdan Suceavă (Republica, Ed. Polirom, 2016). Nu cred, de asemenea, să existe vreo altă „reconstituire literară” în acest sens. În „nota asupra prezentei ediţii”, autorul ne… Read More »